Ajankohtaista

Kesälukemisiksi

– uusin Toimintakalenteri kevät-syksy 2018, jossa paljon infoa syksyn tapahtumista.

– uusin Labyrintti-lehti, haastattelussa Seela Sella.

TOIMISTON VÄKI LOMAILEE 16.7.-10.8.

Leppoisaa kesää ja hyvää mieltä kaikille!

Kesäretki Eppu

______________________________________________________________

Oletko sinä mielenterveyskuntoutujan omaishoitaja?

”Viimemmäksi haluan nostaa esiin yhden ryhmän, mielenterveysongelmaisten ihmisten omaiset. Heilläkin on oikeus omaishoitoon.” Annika Saarikko

Omaishoitosopimuksen tehneistä 44 000 henkilöstä vain noin 3-5 % eli 1 400-2 200 saa tukea psykiatrisen sairausdiagnoosin nojalla. Samaan aikaan vammaistukea skitsofrenian perusteella saa 17 000 hlöä ja ainakin 150 000 kärsii psykoosista.

Mielenterveyden häiriöitä sairastavien henkilöiden omaiset todennäköisesti toimivat omaishoitajina paljon useammin kuin mielenterveyden häiriön perusteella kunnallista omaishoidon tukea saavien määrä osoittaa. Jos läheisen hoito on jatkunut pitkään, ehkä vuosikymmeniä, hoitaja ei välttämättä edes tunnista olevansa omaishoitotilanteessa. Tai hänen omat voimansa eivät riitä tuen hakemiseksi.

Varmista, saisitko sinäkin omaishoidontukea! Hoito voi olla myös lyhytaikaista eikä sen tarvitse olla 24/7.

Salon kaupungin omaishoidon neuvonta:

http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhuspalvelut/omaishoito/

Palveluohjaus puh. (02) 772 6208, puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00.

Salon omaishoitajien oma yhdistys, josta saa tietoa ja tukea:

https://www.salonomaishoitajat.fi/

______________________________________________________________

Suosittu Prospect-ryhmä alkaa syyskuussa!

Prospect-ryhmässä etsitään uudenlaisia ja elinvoimaa antavia näkökulmia mielenterveysomaisena olemiseen. Ryhmässä käsitellään läheisen psyykkisestä sairastumisesta aiheutuvaa stressiä ja surua sekä vaihdetaan ajatuksia ja kokemuksia Prospect-ryhmää varten suunniteltujen tehtävien ja harjoitusten avulla. Aiheina ovat mm. stressin ja paineiden tunnistaminen, surutyö, selviytymistaidot, tukiverkosto ja tavoitteiden asettaminen.

Läheisesi sairastumisesta pitää olla kulunut jo sen verran aikaa, että voit käsitellä sairauden aiheuttamaa kriisiä, siihen liittyviä tunteita ja tuntemuksia. Ryhmässä löydät itsellesi uusia voimavaroja, selviytymistaitoja ja tukiverkostoja. Prospect tukee omaisena selviytymistä ja jaksamista kokonaisvaltaisesti.

Ryhmässä työskennellään joka tapaamisella etenevien harjoitusten kautta. Siksi osallistuminen jokaiseen tapaamiskertaan on tärkeää. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa keskiviikkoiltaisin 26.9. alkaen klo 18-19.30. Ryhmää ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat. Ryhmä on osallistujille ilmainen. Tapaamisissa on tarjolla pientä iltapalaa.

Tule kuulemaan ja kysymään lisää

Prospect-infotilaisuuteen keskiviikkona  12.9. klo 18-20 FinFamin toimistolle Saloon, Turuntie 8, 4. kerros.

Lisätietoja Jaana.Knaapi-Lehtonen@finfamisalo.fi, puh. 040 722 4961 ja Anne.Mikkola@finfamisalo.fi, puh. 044 726 1991.

päivänkakkara

______________________________________________________________

Uusi vanhempainryhmä alkaa lokakuussa – vielä muutama paikka vapaana              

nuori poikaOnko nuorellasi mielenterveysongelmia tai vaikeuksia oman elämänsä hallinnassa? Tule mukaan ammatillisesti ohjattuun vertaistukiryhmään vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia sekä saamaan tietoa ja tukea! Ryhmään ovat tervetulleita vanhemmat yhdessä tai yksin. Ryhmään mahtuu kahdeksan vanhempaa, joten kannattaa ilmoittautua pian.

Ryhmä alkaa 5.-7.10. viikonloppukurssilla Kasnäsin kylpylässä. Yhteisen viikonlopun jälkeen ryhmä tapaa kerran kuussa yhdistyksen toimistolla Salossa (Turuntie 8, 4. krs). Syksyllä 2019 vietetään ryhmän päätösviikonloppua. Tämän jälkeen ryhmäläiset voivat kokoontua yhdistyksen tiloissa keskenään sopiminaan ajankohtina.

Ryhmä on osallistujille muuten ilmainen, mutta aloitus- ja päätösviikonlopuista kylpylässä osallistujat maksavat pienet omavastuuosuudet (45 €/hlö).

Kaikki tapaamisissa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Ryhmän ohjaajina toimivat psykoterapeutti Elisa Lehtonen ja yhdistyksen työntekijä Anne Mikkola.

Ilmoittautumiset Annelle, puh. 050 355 9050 tai sähköpostilla anne.mikkola@finfamisalo.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

______________________________________________________________

Omaisneuvonta 13.7.2018 saakka:

Jos olet huolissasi läheisesi mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä, tule juttelemaan FinFamin työntekijän kanssa asiasta. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja maksuttomia.Voit tulla meille toimistolle, keskelle Saloa (Turuntie 8), tai päivystysaikoina alla mainittuihin paikkoihin.

Soita ja varaa aika: Satu Säilä, puh. 044 793 0586, satu.saila@finfamisalo.fi

Alla olevina aikoina yhdistyksen työntekijä on säännöllisesti paikalla. Mutta varmuuden vuoksi kannattaa varata aika etukäteen. Voit toki käydä koittamassa tuuriasi, jos hän olisi vapaana:

  • Salon pääterveysasema, hallinnon käytävä, depressiohoitajan huone: keskiviikkoisin klo 15-18
  • Halikon sairaala, Toivolan alakerta, toimintaterapiahuone: torstaisin klo 12-15
  • Someron terveyskeskus, kerhohuone: parillisten viikkojen tiistait klo 12-15

Halutessasi saat mukaan keskusteluun myös koulutetun vertaisen, joka on itsekin omaisena käynyt läpi samanlaisia asioita ja tunteita kuin sinäkin.

Puhuminen helpottaa! Tervetuloa!

______________________________________________________________

Vinkki yli 50-vuotiaille vapaaehtoisille (ikärasismia 🙂 )

Missä menet – tunnista tilanteesi: Voimavaroja vapaaehtoistoimintaan -kurssi

22.−25.10.2018 ja toinen osa keväällä 2019, Lehmirannan lomakeskuksessa Salossa.

Kursselle hakeminen ei edellytä Eläkeliiton jäsenyyttä. Kurssi on maksuton, eli saat samalla ilmaisen loman kylpylässä. TunneMielen järjestämille kursseille ja tapahtumiin voivat hakea yli 50-vuotiaat vapaaehtoiset.

Katso lisätietoja netistä: www.elakeliitto.fi/tunnemieli tai soita TunneMieli-toiminnan työntekijöille: 040 7257 410/Tarja Levo tai 040 7257 135/Minna Heini.

Testaa onneasi, jos vaikka tärppäisi!

______________________________________________________________

Tule miestenryhmän ohjaajaksi!

Jos sinulla on kokemusta omaisena olosta joko mielenterveys- tai päihdeongelmasta Tukea toivoa mukana nuori mieskärsivän läheisenä, olisi mahtavaa, jos tulisit ohjaamaan meidän miestenryhmäämme!

Ryhmä on kokoontunut edellisvuosina kerran kuussa, mutta voi toki kokoontua useamminkin. Voitte keksiä yhdessä jotain mukavaa pienen budjetin tekemistä tai jos haluatte, istua toimistolla kahvikupin ääressä juttelemassa. Ohjaajalta ei odoteta muuta (!) kuin myönteistä elämänasennetta ja kaikkien osallistujien tasapuolista huomioimista.

Ilmianna itsesi Annelle, puh. 044 726 1991, anne.mikkola@finfamisalo.fi.

______________________________________________________________

Syksyn vertaistukiryhmät

Vertaistukiryhmä päihderiippuvaisten omaisille ja läheisille

Surettaa, ottaa päästä, masentaa, pelottaa, …

Tule saamaan tukea samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta henkilöiltä. Kaikki osallistujat ovat vaitiolovelvollisia.

Ryhmä kokoontuu  syksyllä 16.8., 20.9., 25.10. ja 22.11. klo 18-20 FinFamin toimistolla, Turuntie 8, 4. krs.

Pientä iltapalaa tarjolla. Tervetuloa! Lisätietoja: Anne/FinFami (puh. 044 726 1991).

Vaelletaan yhdessä

Tämä suljettu ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.30−19.30 kerran kuukaudessa. Ryhmään mahtuu vielä 1-2 henkilöä mukaan. Tule rohkeasti, ryhmä on todella tykätty. Lisätietoja: Jaana, puh. 040 722 4961, Anne puh. 044 726 1991.

Vertaiskahvila

on tarkoitettu piristykseksi jokaiselle, jolla on edes pieni huoli läheisensä mielenterveydestä tai läheisen sairauden aiheuttamista omista jaksamisongelmista. Vertaiskahvilassa istutaan rupattelemassa keittiön pöydän äärellä, juodaan kahvia ja herkutellaan pienellä makealla.

Vertaiskahvila on avoinna 7.9. alkaen joka perjantai klo 10−12 yhdistyksen toimistolla, Turuntie 8, 4. kerros. Kahvilaa ei ole syyslomalla 19.10.

Tule pistäytymään tai istahda pidemmäksi aikaa! Ohjaajina vapaaehtoiset. Tervetuloa!

Iltakahvila

Aloitamme lokakuussa avoimen tiistaikahvilan henkilöille, joiden läheinen sairastaa jotakin mielenterveydenhäiriötä tai on päihderiippuvainen. Voit käydä kahvilassa kerran, kaksi tai joka kerta – ihan miten itsellesi parhaiten sopii.

Kahvilassa voi itsekukin kertoa sen verran omasta tilanteestaan kuin haluaa. Osallistujilla on vaitiolovelvollisuus, joten tarinat pysyvät toimiston seinien sisäpuolella.

Eli tervetuloa toimistolle joka kuukauden 1. tiistai 2.10. lähtien  klo 15-18 rupattelemaan ja hörppäämään kuppi kaffetta tai teetä!

Käsityökahvila

kokoontuu maanantaisin 10.9., 8.10. ja 12.11. klo 17-18.30 yhdistyksen tiloissa.

Ota keskeneräinen käsityösi mukaan tai tule aloittamaan uusi. Pistetään kädet töihin ja jutellaan samalla mukavia. Tarjolla pientä iltapalaa. Tule rohkeasti mukaan, täällä ei olla turhan tarkkoja!

Suljetut vertaistukiryhmät:

Omaryhmä

kokoontuu joka kuukauden kolmas keskiviikko 19.9., 10.10. (huom! Tämä kerta poikkeuksellisesti kuukauden toisena keskiviikkona) ja 21.11. klo 18.00−19.30 toimistolla.

Kaisan ja Sirpan ryhmä

kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12. klo 18−20 toimistolla.

Vaelletaan yhdessä

kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.30−19.30 kerran kuukaudessa. Ryhmään mahtuu vielä 1-2 henkilöä mukaan. Tule rohkeasti, ryhmä on todella tykätty. Lisätietoja: Jaana, puh. 040 722 4961, Anne puh. 044 726 1991.

______________________________________________________________

Onko sinulla 2-suuntainen tai oletko sairastanut psykoosin? Tule mukaan psykoosisairauksien perinnöllisyyden tutkimukseen!

Info 5.9. Salossa.

Suomalainen psykoosisairauksien periytyvyysmekanismeja selvittävä tutkimus eli SUPER on osa laajaa kansainvälistä geenitutkimusta. Ympäri Suomea toteutettava tutkimus kestää kolme vuotta, ja mukaan tarvitaan 10 000 psykoosin sairastanutta suomalaista.

Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää psykoosisairauksien geneettistä ja biologista taustaa entistä paremmin. Geenejä tarkastelemalla voidaan ymmärtää sairauksia ja niiden syntyä tarkemmin. Tällöin on mahdollista tutkia ja kehittää uudenlaisia, entistä toimivampia hoitomenetelmiä psykoosia sairastaville potilaille.

Jotta geenejä voidaan tutkia tilastollisesti, näytteitä tarvitaan suuri määrä. Suomessa tavoitteena on saada tutkimukseen vähintään 10,000 osallistujaa. Yhteensä neljässä maassa toteutettavan kansainvälisen tutkimuksen tavoitteena on kerätä 100,000 näytettä.

Tutkimukseen voit osallistua, jos olet täysi-ikäinen ja sairastanut psykoosin tai jos sinulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Voit varata ajan tapaamista varten suoraan alueesi tutkimushoitajalta. Käytännössä osallistuminen tarkoittaa tutkimushoitajan noin puolentoista tunnin kestävää tapaamista sekä verinäytteen antamista. Katso tarkemmat tiedot täältä.

Tule kuulemaan lisää Salon FinFamiin keskiviikkona 5.9. klo 18. Paikalla TYKSin sairaanhoitajat ja tarjolla herkullista kakkua!

Tervetuloa!Super______________________________________________________________

Kaikkien viiden vanhempainryhmän kokoontumisajot lauantaina 8.9. Kirjakkalassa

Varaa jo lauantai 8.9. kalenteriisi. Kutsumme teidät kaikkien viiden vanhempainryhmän jäsenet Teijon Kirjakkalan Ruukkikylään viettämään mukavaa päivää yhdessä. Tarkempaa tietoa asiasta lähempänä ajankohtaa. Aloittelemme päivän noin klo 14. Ohjelmassa on herkuttelua, seurustelua, saunomista ja muuta mukavaa.

Tervetuloa! Ilmoittautua voi jo nyt Annelle: anne.mikkola@finfamisalo.fi.

Kirjakkala ranta

______________________________________________________________

Keskustelutukea nuorille

moip_vihrSinulle 16–29-vuotias, jonka perheenjäsen tai ystävä kärsii mielenterveys- tai päihdeongelmasta: Tule juttelemaan Pinjan kanssa. Hän on psykiatrinen sairaanhoitaja ja tekee töitä Salossa ja Turussa nuorten kanssa.

Ota yhteyttä: Pinja, puh. 0400 169 557, pinja.uutela@vsfinfami.fi, Turuntie 8, 4. kerros.

______________________________________________

Mullistava luentosarja syksyllä

Markus J. Rantala: Evoluutiopsykologia ja mielenterveys

Mielenterveysongelmat ovat kasvava ongelma ympäri maailmaa ja joka viides suomalainen sairastaa parhaillaan jotain mielenterveysongelmaa. Mielenterveysongelmien hoito on kuitenkin varsin tehotonta verrattuna muihin sairauksiin. Syy nykyisin vallalla olevien hoitojen tehottomuuteen on siinä, ettei mielenterveysongelmien perimmäisiä syitä ole ymmärretty. Hoidot ovat tämän takia keskittyneet lähinnä oireiden poistamiseen.

Evoluutiopsykologian näkökulmasta katsottuna monien mielenterveysongelmien yleisyys meillä Suomessa ja muissa länsimaissa johtuu siitä, että elämme nykyään hyvin erilaisessa ympäristössä kuin mihin olemme vuosimiljoonia kestäneen evolutiivisen historiamme aikana sopeutuneet. Mielenterveysongelmat ovatkin erittäin harvinaisia metsästäjäkeräilijöillä, jotka elävät yhä samanlaista elämäntapaa kuin esi-isämme.

Markus J Rantala veneessäTurun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala esittää syksyn seitsemän kerran luentosarjassaan evoluutiopsykologiaan pohjautuvat selitykset masennuksen, ahdistuksen, pakko-oireisen oireyhtymän, syömishäiriöiden, kaksisuuntaisten mielialahäiriöiden sekä skitsofrenian puhkeamiselle sekä autismin kirjon häiriöille.

Luennoilla käydään myös läpi evoluutiopsykologiaan sekä uusimpiin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia lääkkeettömiä hoitomuotoja näille sairauksille. Lisäksi luennolla kerrotaan persoonallisuushäiriöiden synnystä sekä seksuaalisen suuntautumisen määräytymisestä. Kurssi antaa hyvän käsityksen siitä, mitä evolutiivinen psykiatria on tieteenä ja miten se tulee mullistamaan koko psykiatrian ja sitä kautta mielenterveysongelmien hoidon.

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Salon kansalaisopiston kanssa. Lisätietoja ilmoittautumisesta ja osallistumismaksusta löydät kansalaisopiston loppukesällä ilmestyvästä opinto-oppaasta.

Luennot ovat torstaisin 13.9., 27.9., 11.10., 1.11., 15.11., 29.11. ja 13.12. klo 18-19.30 entisissä AMK:n tiloissa, Ylhäistentie 2, Salo.

Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet!

______________________________________________________________

Otetaan puheeksi – luento läheisille 2.10.: Miten autan sairasta läheistäni?

Roskapussi jää eteisen nurkkaan. Imurointi ei onnistu. Suihkussa käyntikin on muuttunut suoritukseksi, joka onnistuu vain satunnaisesti. Se, mikä ennen kiinnosti, ei enää innosta. Edes tuttavien tapaaminen ei enää onnistu. Kodin seinien ulkopuolelle lähteminen on työn ja tuskan takana. Mitä ihmettä tapahtui läheiselleni? Mitä tehdä? Kuinka auttaa?

Mielenterveyshäiriöt muuttavat arjen toimintakykyä monella tapaa. Kodin pitäminen järjestyksessä, ruoanlaitto, asioiden hoitaminen, jopa itsestään huolehtiminen saattavat tuntua liian raskailta teoilta silloin, kun sairaus vie voimat. Läheisesi ei jaksa ehkä lähteä kotoa minnekään tai erilaiset pelot rajoittavat hänen liikkumistaan tai sosiaalisiin tilanteisiin osallistumistaan. Kyse ei siis ole laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä, vaan sairauden aiheuttamasta toimintakyvyn heikkenemisestä.

Miten voisin parhaiten auttaa ja tukea läheistäni? Millaisten konkreettisten apuvälineiden kanssa voisin tukea häntä sairauden aiheuttaman haitan kuvaamisessa ja etuuksiin liittyvästä byrokratiasta selviämisessä?

Tule kuulemaan Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden pitkäaikaisia kokemuksia aiheesta ja osallistumaan keskusteluun

tiistaina 2.10. klo 17.30 – 19.00 Hilkansali, Vilhonkatu 2.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tiedonjanoisille ja huolestuneille, jotka pohtivat, miten auttaa läheistään arjessa. Myös kuntoutujat itse ovat tervetulleita.

Kouluttajana Milla Ristolainen, Mielenterveyden keskusliitto.

Järjestäjät:
FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry
Salon Klubitalo
Salmi ry

Lisätietoja Anne Mikkola, puh. 050 355 9050, FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry

______________________________________________________________

Otetaan puheeksi – luento 2.10. ammattilaisille, jotka pohtivat työssään ihmisten toiminta- ja työkykyä

Tunnistanko todellisen avuntarpeen?

Asiakas ei taaskaan tullut ajoissa. Tai tuli hän – vääränä päivänä, väärään aikaan. Levottomana, hoitamattomien asioiden ja vaeltelevien ajatustensa kanssa juuri, kun pitäisi keskittyä lomakkeisiin. Kyse ei ehkä olekaan välinpitämättömyydestä, laiskuudesta tai huolimattomuudesta.

Mielenterveyshäiriöt vaikuttavat suuresti toimintakykyyn arjessa. Sairauden vuoksi liikkeelle lähteminen voi pelottaa ihmistä niin paljon, ettei hän pysty astumaan bussiin. Rutiinien luominen vaatisi voimia, joita ei juuri nyt ole.

Oikeisiin asioihin puuttumalla ja niitä tukemalla paluu työelämään psyykkisen sairauden jälkeen on nopeampaa. Jos toimintakykyä ja todellista avun tarvetta ei tunnisteta, kaikki tarjotut palvelut ja jatkosuunnitelmat ovat asiakkaan kannalta vääriä.

Tule kuulemaan Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden pitkäaikaisia kokemuksia aiheesta ja osallistumaan keskusteluun

tiistaina 2.10. klo 14.00 – 15.30 Hilkansali, Vilhonkatu 2
Kahvitarjoilu klo 13.30 – 14.00

Tarkoitettu ammattilaisille, jotka työssään pohtivat ihmisten toiminta- ja työkykyä.

Kouluttajana Milla Ristolainen, neuvontatyön koordinaattori, sosionomi YAMK, Mielenterveyden keskusliitto

Ilmoittaudutko kahvitarjoilun vuoksi viimeistään 25.9. anne.mikkola@finfamisalo.fi, puh. 050 355 9050.

TERVETULOA!

Järjestäjät:
FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry
Salon Klubitalo
Salmi ry

______________________________________________________________

Ilonan päivän juhlat 9.10. BizarressaBizarre

Tiistaina 9.10. juhlitaan valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää Bizarressa klo 17-20.

Bizarreen (Helsingintie 2, Salo) voit tutustua täällä: https://www.bizarre.fi/

Illan aikana tarjolla mieltä piristävää ruumiin ja hengen ravintoa.

Ilmoittaudu mukaan!

______________________________________________________________

Matka mielenterveysmessuille Helsinkiin 20.11.

Lähde tiistaina 20.11. Helsingin Kulttuuritalolle Mielenterveysmessuille! Paikalla runsaasti näytteilleasettajia ja tarjolla mielenkiintoisia luentoja, mm. Maaret Kallion Tunne elämäsi.

Maaret KallioLähtö Salon torilta klo 9, paluumatka Helsingistä noin klo 16.30. Kuljetus 10 €, lipun hinta tarkentuu myöhemmin, se on joko 3 € tai ilmainen. Ruokailun jokainen maksaa itse.

Lähde mukaan päivittämään tietojasi! Ilmoittautumiset Jaanalle, jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi tai puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Joulukin sieltä jo kohta tulla tupsahtaa…

Torstaina 13.12. Joulupuuro ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille klo 11-16 toimistolla.

Perjantaina 14.12. Joulujuhla jäsenille klo 17 alkaen. Varaa ilta jo kalenteriisi herkuttelua varten. Paikka tarkentuu myöhemmin.

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

Logo Veikkaus

 

 

 

Kommentointi on suljettu.