Ajankohtaista

Mielenterveysmessut 2018

  Matka mielenterveysmessuille Helsinkiin 20.11. – vielä mahtuu kyytiin!

Lähde tiistaina 20.11. Helsingin Kulttuuritalolle Mielenterveysmessuille! Paikalla runsaasti näytteilleasettajia ja tarjolla mielenkiintoisia luentoja, mm. Maaret Kallion Tunne elämäsi.

Maaret KallioLähtö Salon torilta klo 9, paluumatka Helsingistä noin klo 16.30. Kuljetus mennen tullen sekä pääsylippu yht. 10 €.

Lähde mukaan päivittämään tietojasi! Ilmoittautumiset Jaanalle, jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi tai puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Tule kysymään mitä tahansa läheisesi päihderiippuvuuteen ja siitä paranemiseen liittyen 22.11.

FinFamiin torstaina 22.11. klo 18-20!Hukkkuvan käsi

Paikalla mielenterveys- ja päihdetyön kliininen asiantuntija, psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Heinä, jolta voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita päihderiippuvuuteen liittyen.

Tietoa, luottamuksellista keskustelua ja vertaistukea. Mitä tehdä ja miten jaksaa, kun läheinen on koukussa päihteisiin? Mistä saan apua itselleni ja läheiselleni?

Kaikki osallistujat ovat vaitiolovelvollisia.

Pientä iltapalaa tarjolla. Lämpimästi tervetuloa (Turuntie 8, 4. kerros, Salo)!

______________________________________________________________

Lue tästä Salon kaupungin vuoden 2017 hyvinvointiraportti!

______________________________________________________________

Omaisneuvonta – maksutonta keskusteluapua vaikeassa tilanteessasi

Jos olet huolissasi läheisesi mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä, tule juttelemaan FinFamin työntekijän kanssa asiasta. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja maksuttomia.

Halutessasi saat mukaan keskusteluun myös yhdistyksen kouluttaman vapaaehtoisen, joka on itsekin mielenterveysomainen ja käynyt läpi samanlaisia asioita ja tunteita kuin sinäkin.

Voit varata ajan tapaamiseen toimistolle puhelimitse/sähköpostilla tai tulla omaispäivystykeen:

 • Somero: Parillisten viikkojen tiistait klo 12-14.30
 • Salon terveyskeskus (hallinnon käytävä): Joka keskiviikko klo 13-15
 • Halikon sairaala (alakerta, toimintaterapeutin huone): Joka torstai klo 12-14.30.

Varaa aika:

Satu Säilä, puh. 044 793 0586, satu.saila@finfamisalo.fi.                                                      Jaana Knaapi-Lehtonen, puh. 040 722 4961, jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi

Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat keskellä Saloa, osoitteessa Turuntie 8, 4. kerros. Jos et saa meitä heti puhelimitse kiinni, otamme sinuun yhteyttä. Omaisneuvontaa voidaan antaa myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Puhuminen helpottaa! Tervetuloa!

______________________________________________________________

Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelut sekä läheisille että kuntoutujille

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta

MTKL:n neuvontapalvelu tarjoaa tietoa, tukea, ohjausta ja koulutusta muun muassa mielenterveysongelmista kärsiville ja kuntoutuville, omaisille ja läheisille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille.

Kysy meiltä

 • mielenterveyteen liittyvistä asioista
 • kuntoutumisesta
 • sosiaaliturvasta
 • palveluista ja etuuksista
 • potilaan ja asiakkaan oikeuksista
 • vertaistuesta
 • mielenterveysyhdistyksistä

Maksuton vertaistukipuhelin 0800 177599

 • voit keskustella kokemusasiantuntijan kanssa arkisin klo 10-15

Neuvontapuhelin 0203 91920

 • kuntoutusneuvojat vastaavat arkisin klo 10-15

Mielenterveysneuvonnan chat www.mtkl.fi

 • chatissa voit keskustella anonyymisti joko kokemusasiantuntijan tai ammattilaisen kanssa tiistaista torstaihin klo 12-15. Syyskuun alusta lähtien parillisen viikon maanantaina chatissä päivystää sosiaalineuvoja klo 12-15.

 Soittaminen Neuvontanumeroomme 0203 91920 maksaa sekä kiinteästä verkosta että matkapuhelimesta soitettuna 8,35 snt/puhelu ja  16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa tavallinen ulkomaanpuheluhinta.

Kuntoutusneuvojien yhteystiedot »

Neuvontachat

Chatissa neuvovat Mielenterveyden keskusliiton mielenterveystyön ammattilaiset ja koulutetut kokemusasiantuntijat. He vastaavat kysymyksiin esimerkiksi tuesta, hoidosta, kuntoutuksesta, etuuksista ja arkisista käytännön pulmista. Asiakas valitsee, kumman asiantuntijan kanssa hän haluaa keskustella.

 • Neuvontachat on avoinna tiistaista torstaihin klo 12-15 osoitteessa www.mtkl.fi.

Neuvontapisteet

Neuvontapisteet sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Käyntipisteessä työskentelee työparina kuntoutusneuvoja ja vertaisneuvoja. Palvelumme ovat maksuttomia.

Paikan päällä tapahtuvaa neuvontaa tai ohjausta varten voi tietopalvelusta varata ajan myös ryhmälle. Kuntoutusneuvojiemme kanssa voi sopia ryhmämuotoisesta kuntoutusneuvonnasta myös muussa, ryhmälle paremmin sopivassa paikassa.

Toiminnastamme kertovia taskuesitteitä voit tilata maksutta kuntoutusneuvojilta.

Käyntipisteiden yhteystiedot »

Oikeusneuvonta

lakimies Merja Karinen 050 561 7416

Sosiaalineuvonta

sosiaalineuvoja Pirkko Jantunen 040 513 6213

Työ- ja koulutusvalmennus

Merja Matilainen 040 450 8256 tai Wille Härkönen 050 538 4333

______________________________________________________________

Kaipaatko kuuntelijaa, juttukaveria tai lenkkiseuraa?  Kysy FinFamin tukihenkilöä tueksesi!

Jos haluat jonkun, jolle voit avoimesti puhua läheisesi sairaudesta ja sen aiheuttamista ongelmista, suruista, iloista tai vaikka vaan säästä, kysy yhdistyksen tukihenkilöä tueksesi. Hän on yhdistyksen kouluttama vapaaehtoinen, samoja asioista läpikäynyt kuin sinäkin, jonka kanssa voit jutella ja tehdä jotain kivaa yhdessä. Tukihenkilö on vaitiolvelvollinen ja toiminta on maksutonta.

Soita ja kysy lisää: puh. 044 793 0586/Satu Säilä, satu.saila@finfamisalo.fi.

Kokemusten jakaminen auttaa jaksamaan

______________________________________________________________

Iltakahvila joka kuun ensimmäinen tiistai klo 15-17.

Lämpimästi tervetuloa kupposelle kuumaa ja juttelemaan toimistolle! Kahvila on tarkoitettu kaikille, joilla on pienikin huoli läheisensä mielenterveydestä,  päihderiippuvuudesta tai omasta jaksamisesta.

Itsekukin saa kertoa sen verran omasta tilanteestaan kuin haluaa. Osallistujilla on vaitiolovelvollisuus, joten tarinat pysyvät toimiston seinien sisäpuolella.Voit käydä kahvilassa kerran, kaksi tai joka kerta, olla hetken tai koko ajan – ihan miten itsellesi parhaiten sopii.

Iltakahvila on avoinna joka kuukauden 1. tiistai klo 15-17 toimistolla: 6.11. ja 4.12.

______________________________________________________________

Avoin vertaistukiryhmä päihderiippuvaisten läheisille – seuraavan kerran 22.11.

Surettaa, ottaa päästä, masentaa, pelottaa, … Mitä tehdä ja miten jaksaa, kun läheinen on koukussa päihteisiin? Mistä saan apua itselleni ja läheiselleni?

Torstain 22.11. tapaamiskerralla paikalla mielenterveys- ja päihdetyön kliininen asiantuntija, psyk. sairaanhoitaja Minna Heinä, jolta voit kysyä ihan mitä tahansa päihderiippuvuuteen ja siitä paranemiseen liittyen.

Tule saamaan tukea samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta henkilöiltä. Kaikki osallistujat ovat vaitiolovelvollisia. Joissakin tapaamisissa mukana myös vierailijoita – ammattilaisia tai kokemusasiantuntijoita.

Tapaamiset  syksyllä vielä 22.11. ja 13.12. klo 18-20 FinFamin toimistolla, Turuntie 8, 4. krs.

Pientä iltapalaa tarjolla. Tervetuloa!

___________________________________________________________

Kaikille avoimet vertaiskahvilat

on tarkoitettu piristykseksi jokaiselle, jolla on pienikin huoli läheisensä mielenterveydestä,  päihderiippuvuudesta tai omasta jaksamisesta.

Vertaiskahvilassa istutaan rupattelemassa keittiön pöydän äärellä, juodaan kahvia ja herkutellaan pienellä makealla. Itsekukin saa kertoa sen verran omasta tilanteestaan kuin haluaa. Osallistujilla on vaitiolovelvollisuus, joten tarinat pysyvät toimiston seinien sisäpuolella.Voit käydä kahvilassa kerran, kaksi tai joka kerta, olla hetken tai koko ajan – ihan miten itsellesi parhaiten sopii.

Päiväkahvila on avoinna perjantaisin 7.9. alkaen klo 10−12 yhdistyksen toimistolla, Turuntie 8, 4. kerros (syyslomalla 19.10. kahvilaa ei ole).

Iltakahvila on avoinna joka kuukauden 1. tiistai klo 15-18 toimistolla. Tapaamispäivät ovat 6.11. ja 4.12.

Tervetuloa piipahtamaan!

______________________________________________________________

Käsityökahvila

kokoontuu vielä maanantaina 12.11. klo 17-18.30 yhdistyksen tiloissa.

Ota keskeneräinen käsityösi mukaan tai tule aloittamaan uusi. Pistetään kädet töihin ja jutellaan samalla mukavia. Tarjolla pientä iltapalaa. Tule rohkeasti mukaan, täällä ei olla turhan tarkkoja!

Lisätietoja Jaanalta, puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Suljetut omaisten vertaisryhmät

Vaelletaan yhdessä

kokoontuu joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 17.30−19.30. Ryhmään mahtuu vielä 1-2 henkilöä mukaan. Tule rohkeasti mukaan, ryhmä on todella tykätty. Lisätietoja: Jaana, puh. 040 722 4961.

Kaisan ja Sirpan ryhmä

kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12. klo 18−20 toimistolla.

______________________________________________________________

Oletko sinä mielenterveyskuntoutujan omaishoitaja?

”Viimemmäksi haluan nostaa esiin yhden ryhmän, mielenterveysongelmaisten ihmisten omaiset. Heilläkin on oikeus omaishoitoon.” Annika Saarikko

Omaishoitosopimuksen tehneistä 44 000 henkilöstä vain noin 3-5 % eli 1 400-2 200 saa tukea psykiatrisen sairausdiagnoosin nojalla. Samaan aikaan vammaistukea skitsofrenian perusteella saa 17 000 hlöä ja ainakin 150 000 kärsii psykoosista.

Mielenterveyden häiriöitä sairastavien henkilöiden omaiset todennäköisesti toimivat omaishoitajina paljon useammin kuin mielenterveyden häiriön perusteella kunnallista omaishoidon tukea saavien määrä osoittaa. Jos läheisen hoito on jatkunut pitkään, ehkä vuosikymmeniä, hoitaja ei välttämättä edes tunnista olevansa omaishoitotilanteessa. Tai hänen omat voimansa eivät riitä tuen hakemiseksi.

Varmista, saisitko sinäkin omaishoidontukea! Hoito voi olla myös lyhytaikaista eikä sen tarvitse olla 24/7.

Salon kaupungin omaishoidon neuvonta:

http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhuspalvelut/omaishoito/

Palveluohjaus puh. (02) 772 6208, puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00.

Salon omaishoitajien oma yhdistys, josta saa tietoa ja tukea:

https://www.salonomaishoitajat.fi/

______________________________________________________________

Tule miestenryhmän ohjaajaksi!

Jos sinulla on kokemusta omaisena olosta joko mielenterveys- tai päihdeongelmasta Tukea toivoa mukana nuori mieskärsivän läheisenä, olisi mahtavaa, jos tulisit ohjaamaan meidän miestenryhmäämme!

Ryhmä on kokoontunut edellisvuosina kerran kuussa, mutta voi toki kokoontua useamminkin. Voitte keksiä yhdessä jotain mukavaa pienen budjetin tekemistä tai jos haluatte, istua toimistolla kahvikupin ääressä juttelemassa. Ohjaajalta ei odoteta muuta (!) kuin myönteistä elämänasennetta ja kaikkien osallistujien tasapuolista huomioimista.

Jos olet kiinnostunut, Jaanalta ja Sadulta saat lisää tietoa.

______________________________________________________________

Keskustelutukea nuorille

moip_vihrSinulle 16–29-vuotias, jonka perheenjäsen tai ystävä kärsii mielenterveys- tai päihdeongelmasta: Tule juttelemaan Pinjan kanssa. Hän on psykiatrinen sairaanhoitaja ja tekee töitä Salossa ja Turussa nuorten kanssa.

Ota yhteyttä: Pinja, puh. 0400 169 557, pinja.uutela@vsfinfami.fi, Turuntie 8, 4. kerros.

______________________________________________

Joulukin sieltä jo kohta tulla tupsahtaa…

Torstaina 13.12. Joulupuuro ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille klo 11-16 toimistolla.

Perjantaina 14.12. Joulujuhla jäsenille klo 17 alkaen. Varaa ilta jo kalenteriisi herkuttelua varten. Paikka tarkentuu myöhemmin.

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

Logo Veikkaus

Oma logo

 

 

Kommentointi on suljettu.