Ajankohtaista

Uudet verkkosivumme avautuvat elokuun alussa. Siihen saakka päivitämme tietoa tänne ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumistamme.

Lue toiminnastamme tuoreesta toimintakalenteristamme.

Toimintakalenterikuva

______________________________________________________________

 

Lue tästä FinFamin julkaiseman Labyrintti-lehden uusin numero.

 

______________________________________________________________

Järjestöassistentin paikka auki!

Oletko alle 30-vuotias ja/tai osatyökykyinen? Tule meille vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen kolmen hengen innostuneeseen ja toimeliaaseen tiimiimme järjestöassistentiksi.

Järjestöassistentti työskentelee osa-aikaisena ja työtehtäviin kuuluu yleisluontoisia töitä. Työhön ei vaadita ammattitaitoa tai koulutusta alalle. Työtehtävät liittyvät muun muassa viestintään, sosiaaliseen mediaan, tilastointiin ja yleisiin toimistotehtäviin.

Toivomme sinulta kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja reipasta ja rohkeaa, toimeen tarttuvaa asennetta. Räätälöimme työtehtävät sinulle sopiviksi, joten toivomme sinun kertovan hakemuksessa itsestäsi, kiinnostuksen kohteistasi ja harrastuneisuudestasi.

Tarjoamme sinulle mukavan työyhteisön lisäksi mentorin tukea ja apua tulevaisuuden työllistymisen suunnitteluun.

Nuoren palkkausta koskevat kriteerit: Työllistettävän nuoren tulee olla työsuhteen alkaessa olla alle 30-vuotias. Hänen pitää olla työelämän ulkopuolella eikä hän voi olla päätoiminen opiskelija. Nuorella voi olla työkokemusta vain vähän tai ei ollenkaan. Paikka auki -hankkeen pääpainotus on vaikeasti työllistyvissä nuorissa.

Osatyökykyisten (kaikki työikäiset) palkkausta koskevat kriteerit: Osatyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön tai työn vaatimuksiin. Osatyökykyisyyttä on monenlaista – osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat tai elämänkriisin kokeneet. Osatyökykyisiä voivat olla myös pitkäaikaistyöttömät, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi.

Paikka auki on sosiaali- ja terveysministeriön avustusohjelma vuosille 2018-2021. Sen tarkoitus on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. (www.paikka-auki.fi)

Lisätietoja työtehtävästä antaa vastaava omaistyön vastaava omaistyön koordinaattori Jaana Knaapi-Lehtonen 5.8. alkaen p. 040 722 4961.

Haku päättyy 09.08.2019 klo 16:00, ja hakemus toimitetaan 9.8.2019 klo 16:00 mennessä sähköisesti osoitteeseen jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi tai postitse osoitteeseen FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry, Jaana Knaapi-Lehtonen, Turuntie 8 as 13, 24100 Salo. Emme palauta hakemuksia.

______________________________________________________________

Huolettaako lapsesi tilanne? Ilmoittautuminen Salossa ja Somerolla alkaviin vanhempainryhmiin on nyt käynnissä


FinFamin uudet vanhempainryhmät Salossa ja Somerolla alkavat lokakuussa, ja ilmoittautuminen niihin on parhaillaan käynnissä.

Vanhempainryhmä on tarkoitettu vanhemmille, joiden lapsella tai nuorella on mielenterveyden ongelmia, haasteellista käyttäytymistä, päihteiden käyttöä tai muuten huolta herättävä tilanne. Luottamuksellisessa vertaistukiryhmässä voi jakaa ajatuksia ja kokemuksia ja saada tietoa eri avunsaantimahdollisuuksista. Tavoitteena on, että vanhemmat löytäisivät keinoja oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa edistämiseksi.

Ryhmässä käytettäviä menetelmiä ovat ryhmäkeskustelut, toiminnalliset menetelmät, rentoutus- ja mielikuvaharjoitukset sekä yksilöohjaus tarvittaessa. Käsiteltäviä teemoja ovat: oman perheen tarina, jaksaminen ja mieliala, avun saaminen, vaikutukset parisuhteeseen, ympäristön paineet ja suhtautuminen, rajojen asettaminen, tunteet ja niiden kanssa selviytyminen, voimavarat ja selviytymiskeinot, erilaisuus ja kiusaaminen, lapsen ja perheen tulevaisuus, vanhempien ajankohtaiset ja akuutit tilanteet, selviytyminen yksinhuoltajana tai ilman puolison tukea.

Sekä Salon että Someron vanhempainryhmä alkaa 11.-13. lokakuuta viikonlopun mittaisella intensiivijaksolla Kasnäsissä, minkä jälkeen ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa yhteensä kahdeksan kertaa. Someron vanhempainryhmä kuitenkin kokoontuu ensimmäisen kerran jo 7.10. Ryhmiä ohjaa ammattilainen yhdessä FinFamin vapaaehtoisen kanssa. Ryhmään osallistuminen on muuten maksutonta, mutta intensiiviviikonlopusta Kasnäsissä osallistuja maksaa omavastuuosuuden.

Ryhmään on ilmoittautuminen käynnissä. Ilmoittautua voi Jaana Knaapi-Lehtoselle, 040 722 4961 tai jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi. Heinäkuun ajan ilmoittautumiset kuitenkin Johanna Sydänojalle, 044 726 1991 tai johanna.sydanoja@finfamisalo.fi.

FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry toteuttaa Someron vanhempainryhmän yhteistyössä Someron kaupungin kanssa.

_____________________________________________

Tulevat tapahtumat

AVOIMET OVET ILONAN PÄIVÄNÄ

Vietämme valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää, Ilonan päivää, keskiviikkona 9.10.2019. Toimistollamme on silloin avoimet ovet klo 14-17 ja mahdollisuus tutustua yhdistyksen toimintaan. Tarjolla on myös kahvia, teetä ja jotain yllättävää.

Toimiston osoite: Turuntie 8 as 13 (4. kerros), Salo.

Tervetuloa kaikki!

 

KYNTTILÄTAPAHTUMA SALON KIRKOSSA

Kynttilätapahtuma itsemurhan tehneiden omaisille 17.11.2019 Salon kirkossa osoitteessa Kirkkokatu 7, Salo. Messua ennen, kello 16.30 alkaen, on mahdollisuus hiljentymiseen ja esirukouskynttilöiden sytyttämiseen.

Tapahtuma järjestetään Salon kirkon iltamessun yhteydessä, ja mukana ovat palokuntanaiset. Lisätietoja Salon seurakunnan verkkosivuilta.

 

VERTAISVIIKONLOPPU KARJALOHJALLA

Vertaisviikonloppu on tarkoitettu omaisille, joiden arkea kuormittaa läheisen mielenterveys- ja/tai päihdeongelma. Viikonloppu järjestetään lauantaista sunnuntaihin 18.-19.1.2020 Lohja Spa & Resortissa (entinen kylpylähotelli Päiväkumpu).

Viikonloppu tarjoaa keinoja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä vertaistukea keskustelun ja yhteisen toiminnan avulla. Osallistujilla on mahdollisuus nauttia myös kylpylähotellin allas- ja saunaosastosta, hyvästä ruuasta ja ulkoilusta. Vertaisviikonlopun hinta on 50 euroa, ja se sisältää majoituksen, kurssiohjelman, ruokailut ja kylpylän käytön.

Hakuaika vertaisviikonloppuun päättyy 9.12.2019. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Jaanalta, 040 722 4961 jaana@finfamisalo.fi.

 

MIELENTERVEYSMESSUT HELSINGISSÄ

Lähde mukaan Helsingin Kulttuuritalolle Mielenterveysmessuille tiistaina 19.11. Tarjolla on runsaasti näytteilleasettajia ja mielenkiintoisia luentoja.

Lähtö on Salon torilta kello 9 ja paluu Helsingistä on viimeisen luennon jälkeen, noin kello 16-17. Kuljetus 10 € sisältää matkat ja pääsyn messuille.

Ilmoittautumiset Jaanalle, 040 722 4961 jaana@finfamisalo.fi.

 

HYVINVOINTIPÄIVÄ TURUSSA

Hyvinvointipäivän aiheena on liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Ohjelmassa on muun muassa pieni ennakkotehtävä ja sen purku, Liiku ry:n työntekijän luento ja harjoituksia, yhteistä sauvakävelyä ja Samuli Koskisen puheenvuoro liikunnan merkityksestä.

Hyvinvointipäivä pidetään 23.11. kello 9-16 Kuralan Kylämäen Vanhassa Kanalassa, osoitteessa Jaanintie 45, Turku.

Päivän osallistumismaksu 10 € sisältää ohjelman ja lounaan kahveineen. Osallistumismaksu maksetaan 8.11. mennessä Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n tilille: FI12 5710 0420 0436 06 viitteellä 2396.

Ilmoittautumiset https://www.lyyti.in/Hyvinvointipaiva_2019 tai Jaanalle,  040 722 4961 jaana@finfamisalo.fi.

 

JOULUJUHLA KULTAISESSA TUOKSUSSA

Yhdistyksen joulujuhla järjestetään perjantaina 13.12.2019 Kultaisessa Tuoksussa. Joulujuhlien hinta on 15 € jäsenille tai heidän perheenjäsenilleen. Muille hinta on 30 €.

Otathan mukaasi maksimissaan kolmen euron arvoisen paketin!

Ilmoittautumiset 30.11. mennessä Jaanalle,  040 722 4961 jaana@finfamisalo.fi.

_____________________________________________

Koulutukset ja tapahtumat ammattilaisille: 

VERTAISTUELLISEN OMAISNEUVONNAN TYÖPAJAT SOTE-ALAN AMMATTILAISILLE TURUSSA

Vertaistuellisen omaisneuvonnan työpajat ovat jatkoa mielenterveysomaistyön koulutukselle. Työpajat on suunnattu sote-alan ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita toteuttamaan omaisneuvontaa yhdessä vertaisneuvojan kanssa tai päivittämään mielenterveysomaistyön osaamistaan.

Työpajoissa sote-ammattilaiset ja vertaisneuvojat tutustuvat toisiinsa ja pohtivat roolejaan omaisten kohtaamisessa ja tukemisessa. Työpajat järjestetään 14.11. ja 21.11. kello 12-15.30 Varsinais-Suomen FinFamin toimistolla osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 11 A, Turku. Koulutus on maksuton.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset, Satu Säilä (044 793 0586 tai satu@finfamisalo.fi).

EUROPEAN FAMILY CONGRESS HELSINGISSÄ

Valtakunnalliset Omaispäivät, tällä kertaa European Family Congress, järjestetään 19.-20.9.2019 Helsingissä. Tapahtuma on samalla Euroopan laajuinen kongressitapahtuma, joka järjestetään yhteistyössä Euroopan omaisjärjestöjen liitto EUFAMI:n kanssa.

Tällä kertaa tapahtuma on laajempi kohtaamispaikka ympäri Eurooppaa oleville mielenterveysomaisille ja alan ammattilaisille. Ohjelma on pääosin englanninkielinen.

Yhdistys maksaa osallistumismaksun ja matkat, mutta majoituksen maksaa osallistuja itse. Paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautumiset Jaanalle, 040 722 4961tai jaana@finfamisalo.fi.

 

JOULUPUURO YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

Tarjoamme yhteistyökumppaneillemme ja muille ammattilaisille perinteeksi muodotuneen joulupuuron toimistolla tiistaina 10.12.2019 kello 11-16.

Ilmoittautumiset Sadulle, 044 793 0586 tai satu@finfamisalo.fi.

_________________________________________________________

Virkistystä

KAIPAATKO LENKKISEURAA KESÄKSI?

Yhdessä Ovesta Ulos (YOU) kannustaa lähtemään yhdessä ulos ja liikkumaan.
Voit iloita yhdessä ulkoilusta ja mukavista ohjatuista keskusteluista. Yhdessä
Ovesta Ulos edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia. Elokuussa
YOU:n järjestämille lenkeille on mahdollista lähteä maksutta yhdessä muiden
kanssa.

Ryhmät kokoontuvat ryhmäpuhelun avulla. Erillisiä sovelluksia ei tarvi-
ta, vaan tarvitaan vain puhelin sekä siihen kuulokkeet mikrofonilla. YOU:n

ohjaajat soittavat osallistujat mukaan ryhmäpuheluun ja ohjaavat keskustelua
liikkuen itse ryhmän mukana. Osallistujan tehtävänä on olla valmiina lenkin
alkaessa, vastata puhelimeen lenkkisoiton tullessa ja osallistua keskusteluihin
kuin itsestä luontevalta tuntuu. Kuntotasolla ei ole merkitystä, vaan jokainen liikkuu omalla tavallaan ja omaa vauhtiaan. Ryhmään voit osallistua asuinpai-
kasta riippumatta ja vaikkapa täysin anonyyminä. Ilmoittautuessa annetaan puhelinnumero ja postiosoite, jotka tulevat vain ohjaajan tietoon.

Elokuussa tarjolla olevat ryhmät keskittyvät vapaamuotoiseen seurus-
teluun, kuitenkin niin, että ryhmän ohjaaja huolehtii keskustelun sujuvuu-
desta. Osa lenkeistä sisältää myös erilaisia palautumista ja henkistä hyvinvoin-
tia lisääviä lyhyitä harjoitteita, joita osallistujat voivat halutessaan poimia myös omaan arkeensa.

ELOKUUN RYHMÄT:
Ryhmä 4 kokoontuu maanantaisin ja keskiviikkoisin
klo 10.00-10.40 5.8.-28.8.2019 yhteensä 8 kertaa.
Ryhmä 5 kokoontuu maanantaisin
klo 19.00-19.40 5.8.-26.8.2019 yhteensä 4 kertaa.
Ryhmä 6 kokoontuu tiistaisin ja torstaisin
klo 8.30-9.10 6.8.-29.8.2019 yhteensä 8 kertaa.

Edellä listattuihin kokeiluryhmiin ilmoittaudutaan sähköpostitse osoit-
teeseen info@yhdessaovestaulos.fi. Kirjoita ilmoittautumisviestiin osallistu-
jan nimi; postiosoite tuulisuojan lähettämistä varten; puhelinnumero, josta lenkeille osallistuu sekä nimi, jolla henkilö toivoo häntä kutsuttavan lenkeillä.
Tämä nimi voi olla etunimi, lempinimi tai vaikkapa nimimerkki.

 

LIIKUNTAKERHO

Lähde mukaan syksyn liikuntakerhoon kokeilemaan erilaisia lempeitä liikkumisen tapoja. Liikuntakerhossa kokeillaan alkeita erilaisista liikuntalajeista: neljän kerran kokoontumisissa kokeillaan pilatesta rauhallisesti hengitystä apuna käyttäen; shindoa, jonka perusteena on kuusi venytystä ja niitä tehostavia sekä pehmentäviä variaatioita sekä niaa, joka on valloittava yhdistelmä tanssillista kehonhuoltoa ja nivelystävällinen laji. Viimeisellä kerralla äänimaljojen lempeä sointi toimii syvärentoutuksena hellien sekä kehoa että mieltä.

Tunnit sopivat kenelle tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Voit tulla juuri sellaisena kuin olet. Näillä tunneilla ei suoriteta mitään. Ryhmä kokoontuu keho-opas Mira Kallio-Ratian ohjaamana neljä kertaa maanantaisin 9.9., 23.9., 7.10. ja 21.10. klo 18-19 Lempeän liikunnan keskuksessa Yhteisötalo Vinskissä.

Ryhmään osallistumisen hinta 20 € maksetaan suoraan Lempeän liikunnan keskukseen. Ryhmä toteutuu, mikäli mukaan ilmoittautuu kuusi osallistujaa.
Ryhmään ilmoittaudutaan Mira Kallio-Ratialle: 040 518 3114 tai info@lempeanliikunnankeskus.fi. Lisätietoja Jaanalta.

_____________________________________________

Omaistenilta torstaina Halikon sairaalassa

Halikon sairaalan hoitajien ja FinFami Salon vertaisten järjestämä omaistenilta kokoontuu Halikon sairaalassa torstaina 1.8. kello 17-19.

Tarjolla on sekä vertaistukea että mahdollisuus hoitajan tapaamiseen. Illan aikana vertainen kertoo tarinansa elämästään sairastuneen rinnalla ja hoitajat vastaavat yleisellä tasolla omaisten mieltä askarruttaviin kysymyksiin esim. sairauksista, lääkityksistä tai hoidosta.

Omaistenillat ovat avoimia kaikille omaisille, läheisille ja aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille, eikä niihin tarvitse ilmoittautua.Tilaisuuteen on opastus pääovelta.

_____________________________________________

Lounaslahjakortit arvottu – kiitos kyselyihimme vastanneille ja sähköpostiosoitteensa lähettäneille!

Arvoimme lounaslahjakortin kahdelle (ravintola Kastuun)! Arvontaan osallistuivat keväällä tekemäämme kyselyyn vastanneet yhteistyökumppanimme ja vapaaehtoisemme sekä kaikki, jotka lähettivät meille ajan tasalla olevan sähköpostiosoitteensa 30.4. mennessä.

Arpaonni suosi Leena Salmea. Kiitämme kaikkia kyselyihin vastanneita ja sähköpostiosoitteensa lähettäneitä.

______________________________________________________________

Omaisneuvonta – maksutonta keskusteluapua vaikeassa tilanteessasi

Jos olet huolissasi läheisesi mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä, tule juttelemaan FinFamin työntekijän kanssa asiasta. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja maksuttomia.

Halutessasi saat mukaan keskusteluun myös yhdistyksen kouluttaman vapaaehtoisen, joka on itsekin mielenterveysomainen ja käynyt läpi samanlaisia asioita ja tunteita kuin sinäkin.

Voit varata ajan tapaamiseen toimistolle puhelimitse/sähköpostilla tai tulla omaispäivystykeen:

 • Somero: Parillisten viikkojen tiistait klo 12-14.30
 • Salon terveyskeskus (hallinnon käytävä): Joka keskiviikko klo 13-15
 • Halikon sairaala (alakerta, toimintaterapeutin huone): Joka torstai klo 12-14.30.

Varaa aika:

Satu Säilä, puh. 044 793 0586, satu.saila@finfamisalo.fi.                                                      Jaana Knaapi-Lehtonen, puh. 040 722 4961, jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi

Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat keskellä Saloa, osoitteessa Turuntie 8, 4. kerros. Jos et saa meitä heti puhelimitse kiinni, otamme sinuun yhteyttä. Omaisneuvontaa voidaan antaa myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Puhuminen helpottaa! Tervetuloa!

______________________________________________________________

Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelut sekä läheisille että kuntoutujille

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta

MTKL:n neuvontapalvelu tarjoaa tietoa, tukea, ohjausta ja koulutusta muun muassa mielenterveysongelmista kärsiville ja kuntoutuville, omaisille ja läheisille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille.

Kysy meiltä

 • mielenterveyteen liittyvistä asioista
 • kuntoutumisesta
 • sosiaaliturvasta
 • palveluista ja etuuksista
 • potilaan ja asiakkaan oikeuksista
 • vertaistuesta
 • mielenterveysyhdistyksistä

Maksuton vertaistukipuhelin 0800 177599

 • voit keskustella kokemusasiantuntijan kanssa arkisin klo 10-15

Neuvontapuhelin 0203 91920

 • kuntoutusneuvojat vastaavat arkisin klo 10-15

Mielenterveysneuvonnan chat www.mtkl.fi

 • chatissa voit keskustella anonyymisti joko kokemusasiantuntijan tai ammattilaisen kanssa tiistaista torstaihin klo 12-15. Syyskuun alusta lähtien parillisen viikon maanantaina chatissä päivystää sosiaalineuvoja klo 12-15.

Soittaminen Neuvontanumeroomme 0203 91920 maksaa sekä kiinteästä verkosta että matkapuhelimesta soitettuna 8,35 snt/puhelu ja  16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa tavallinen ulkomaanpuheluhinta.

Kuntoutusneuvojien yhteystiedot »

Neuvontachat

Chatissa neuvovat Mielenterveyden keskusliiton mielenterveystyön ammattilaiset ja koulutetut kokemusasiantuntijat. He vastaavat kysymyksiin esimerkiksi tuesta, hoidosta, kuntoutuksesta, etuuksista ja arkisista käytännön pulmista. Asiakas valitsee, kumman asiantuntijan kanssa hän haluaa keskustella.

 • Neuvontachat on avoinna tiistaista torstaihin klo 12-15 osoitteessa www.mtkl.fi.

Neuvontapisteet

Neuvontapisteet sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa. Käyntipisteessä työskentelee työparina kuntoutusneuvoja ja vertaisneuvoja. Palvelumme ovat maksuttomia.

Paikan päällä tapahtuvaa neuvontaa tai ohjausta varten voi tietopalvelusta varata ajan myös ryhmälle. Kuntoutusneuvojiemme kanssa voi sopia ryhmämuotoisesta kuntoutusneuvonnasta myös muussa, ryhmälle paremmin sopivassa paikassa.

Toiminnastamme kertovia taskuesitteitä voit tilata maksutta kuntoutusneuvojilta.

Käyntipisteiden yhteystiedot »

Oikeusneuvonta

lakimies Merja Karinen 050 561 7416

Sosiaalineuvonta

sosiaalineuvoja Pirkko Jantunen 040 513 6213

Työ- ja koulutusvalmennus

Merja Matilainen 040 450 8256 tai Wille Härkönen 050 538 4333

______________________________________________________________

Kaipaatko kuuntelijaa, juttukaveria tai lenkkiseuraa?  Kysy FinFamin tukihenkilöä tueksesi!

Jos haluat jonkun, jolle voit avoimesti puhua läheisesi sairaudesta ja sen aiheuttamista ongelmista, suruista, iloista tai vaikka vaan säästä, kysy yhdistyksen tukihenkilöä tueksesi. Hän on yhdistyksen kouluttama vapaaehtoinen, samoja asioista läpikäynyt kuin sinäkin, jonka kanssa voit jutella ja tehdä jotain kivaa yhdessä. Tukihenkilö on vaitiolvelvollinen ja toiminta on maksutonta.

Soita ja kysy lisää: puh. 044 793 0586/Satu Säilä, satu.saila@finfamisalo.

Kokemusten jakaminen auttaa jaksamaan

______________________________________________

Miestenryhmä etsii miesohjaajaa

mies kasvot tavallinenJos sinulla on kokemusta omaisena olosta joko mielenterveys- tai päihdeongelmasta kärsivän läheisenä, tule ohjaamaan meidän miestenryhmäämme!

Ryhmä on tarkoitettu kaikenikäisille miesomaisille ja kokoontuu kerran kuussa. Voitte keksiä jotain mukavaa pienen budjetin tekemistä tai istua toimistolla kahvikupin ääressä juttelemassa. Ohjaajalta ei odoteta muuta (!) kuin myönteistä elämänasennetta ja kaikkien osallistujien tasapuolista huomioimista.

Ilmianna itsesi rohkeasti Jaanalle, puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Oletko sinä mielenterveyskuntoutujan omaishoitaja?

”Viimemmäksi haluan nostaa esiin yhden ryhmän, mielenterveysongelmaisten ihmisten omaiset. Heilläkin on oikeus omaishoitoon.” Annika Saarikko

Omaishoitosopimuksen tehneistä 44 000 henkilöstä vain noin 3-5 % eli 1 400-2 200 saa tukea psykiatrisen sairausdiagnoosin nojalla. Samaan aikaan vammaistukea skitsofrenian perusteella saa 17 000 hlöä ja ainakin 150 000 kärsii psykoosista.

Mielenterveyden häiriöitä sairastavien henkilöiden omaiset todennäköisesti toimivat omaishoitajina paljon useammin kuin mielenterveyden häiriön perusteella kunnallista omaishoidon tukea saavien määrä osoittaa. Jos läheisen hoito on jatkunut pitkään, ehkä vuosikymmeniä, hoitaja ei välttämättä edes tunnista olevansa omaishoitotilanteessa. Tai hänen omat voimansa eivät riitä tuen hakemiseksi.

Varmista, saisitko sinäkin omaishoidontukea! Hoito voi olla myös lyhytaikaista eikä sen tarvitse olla 24/7.

Salon kaupungin omaishoidon neuvonta:

http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhuspalvelut/omaishoito/

Palveluohjaus puh. (02) 772 6208, puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00.

Salon omaishoitajien oma yhdistys, josta saa tietoa ja tukea:

https://www.salonomaishoitajat.fi/

 

__________________________________________________________

Logo Veikkaus

Oma logo

 

 

Kommentointi on suljettu.