Ajankohtaista

Vaelletaan yhdessä -vertaistukiryhmä alkaa keskiviikkona 19.9.

Tule mukaan kovasti tykättyyn vertaisryhmään! Jokaisella tapaamiskerralla on vaihtuva teema, joka liittyy itsekunkin hyvinvointiin: liikunta, rentoutuminen, uni, muisti jne.  Ohjaajan lyhyen alustuksen jälkeen sana on vapaa ja aiheesta jutellaan yhdessä. Tapaamiskertojen alussa on tarjolla pientä iltapalaa. Tarjolla hyvää mieltä!

Tapaamiset keskiviikkoisin 19.9., 24.10., 21.11 ja 19.12. klo 17.30−19.30. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Jaana, puh. 040 722 4961, Anne puh. 044 726 1991.

Tukea, toivoa, mukana nuori mies

______________________________________________________________

Tunnista voimavarasi -ryhmä alkaa ke 26.9. – pari paikkaa vapaana!

Tule keräämään itsellesi voimavaroja, selviytymistaitoja ja tukiverkostoa!  Ryhmässä käsitellään läheisen psyykkisestä sairastumisesta aiheutuvaa stressiä ja surua. Aiheina ovat mm. stressin ja paineiden tunnistaminen, surutyö, selviytymistaidot, tukiverkosto ja tavoitteiden asettaminen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joiden läheisen sairastumisen pahin kriisivaihe on jo ohi.

Ryhmä perustuu eurooppalaiseen Prospect-malliin, jossa työskennellään joka tapaamisella etenevien harjoitusten kautta. Siksi osallistuminen jokaiseen tapaamiskertaan olisi tärkeää. Ryhmä kokoontuu 26.9. alkaen 10 kertaa keskiviikkoiltaisin klo 18-19.30. Ryhmää ohjaavat mukavat, koulutetut vertaisohjaajat. Ryhmä on osallistujille ilmainen ja tapaamisissa on tarjolla pientä iltapalaa.

Lisätietoja Anne.Mikkola@finfamisalo.fi, puh. 044 726 1991.

päivänkakkara

______________________________________________________________

Mullistava luentosarja kansalaisopiston kanssa yhteistyössä – vielä ehdit mukaan!

Markus J. Rantala: Evoluutiopsykologia ja mielenterveys

Mielenterveysongelmat ovat kasvava ongelma ympäri maailmaa ja joka viides suomalainen sairastaa parhaillaan jotain mielenterveysongelmaa. Mielenterveysongelmien hoito on kuitenkin varsin tehotonta verrattuna muihin sairauksiin. Syy nykyisin vallalla olevien hoitojen tehottomuuteen on siinä, ettei mielenterveysongelmien perimmäisiä syitä ole ymmärretty. Hoidot ovat tämän takia keskittyneet lähinnä oireiden poistamiseen.

Evoluutiopsykologian näkökulmasta katsottuna monien mielenterveysongelmien yleisyys meillä Suomessa ja muissa länsimaissa johtuu siitä, että elämme nykyään hyvin erilaisessa ympäristössä kuin mihin olemme vuosimiljoonia kestäneen evolutiivisen historiamme aikana sopeutuneet. Mielenterveysongelmat ovatkin erittäin harvinaisia metsästäjäkeräilijöillä, jotka elävät yhä samanlaista elämäntapaa kuin esi-isämme.

Markus J Rantala veneessäTurun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala esittää syksyn seitsemän kerran luentosarjassaan evoluutiopsykologiaan pohjautuvat selitykset masennuksen, ahdistuksen, pakko-oireisen oireyhtymän, syömishäiriöiden, kaksisuuntaisten mielialahäiriöiden sekä skitsofrenian puhkeamiselle sekä autismin kirjon häiriöille.

Luennoilla käydään myös läpi evoluutiopsykologiaan sekä uusimpiin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia lääkkeettömiä hoitomuotoja näille sairauksille. Lisäksi luennolla kerrotaan persoonallisuushäiriöiden synnystä sekä seksuaalisen suuntautumisen määräytymisestä. Kurssi antaa hyvän käsityksen siitä, mitä evolutiivinen psykiatria on tieteenä ja miten se tulee mullistamaan koko psykiatrian ja sitä kautta mielenterveysongelmien hoidon.

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Salon kansalaisopiston kanssa. Osallistumismaksu on 24,50 €/koko syksy.

Luennot ovat torstaisin 13.9., 27.9., 11.10., 1.11., 15.11., 29.11. ja 20.12. (huom. viimeinen kerta on siirtynyt viikolla eteenpäin) klo 18-19.30 entisissä AMK:n tiloissa, Ylhäistentie 2, Salo.

Ilmoittautuminen internetissä tästä linkistä (tai www.salo.fi/kansalaisopisto) tai puhelimitse opiston toimiston aukioloaikoina numeroon 02 7784561 ja 02 7784570.

Tervetuloa kaikki kiinnostuneet!

______________________________________________________________

Otetaan puheeksi – luento läheisille 2.10.: Miten autan sairasta läheistäni?

Roskapussi jää eteisen nurkkaan. Imurointi ei onnistu. Suihkussa käyntikin on muuttunut suoritukseksi, joka onnistuu vain satunnaisesti. Se, mikä ennen kiinnosti, ei enää innosta. Edes tuttavien tapaaminen ei enää onnistu. Kodin seinien ulkopuolelle lähteminen on työn ja tuskan takana. Mitä ihmettä tapahtui läheiselleni? Mitä tehdä? Kuinka auttaa?

Mielenterveyshäiriöt muuttavat arjen toimintakykyä monella tapaa. Kodin pitäminen järjestyksessä, ruoanlaitto, asioiden hoitaminen, jopa itsestään huolehtiminen saattavat tuntua liian raskailta teoilta silloin, kun sairaus vie voimat. Läheisesi ei jaksa ehkä lähteä kotoa minnekään tai erilaiset pelot rajoittavat hänen liikkumistaan tai sosiaalisiin tilanteisiin osallistumistaan. Kyse ei siis ole laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä, vaan sairauden aiheuttamasta toimintakyvyn heikkenemisestä.

Miten voisin parhaiten auttaa ja tukea läheistäni? Millaisten konkreettisten apuvälineiden kanssa voisin tukea häntä sairauden aiheuttaman haitan kuvaamisessa ja etuuksiin liittyvästä byrokratiasta selviämisessä?

Tule kuulemaan Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden pitkäaikaisia kokemuksia aiheesta ja osallistumaan keskusteluun

tiistaina 2.10. klo 17.30 – 19.00 Hilkansali, Vilhonkatu 2.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tiedonjanoisille ja huolestuneille, jotka pohtivat, miten auttaa läheistään arjessa. Myös kuntoutujat itse ovat tervetulleita.

Kouluttajana Milla Ristolainen, Mielenterveyden keskusliitto.

Järjestäjät:
FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry
Salon Klubitalo
Salmi ry

Lisätietoja Anne Mikkola, puh. 050 355 9050, FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry

______________________________________________________________

Otetaan puheeksi – luento 2.10. ammattilaisille, jotka pohtivat työssään ihmisten toiminta- ja työkykyä

Tunnistanko todellisen avuntarpeen?

Asiakas ei taaskaan tullut ajoissa. Tai tuli hän – vääränä päivänä, väärään aikaan. Levottomana, hoitamattomien asioiden ja vaeltelevien ajatustensa kanssa juuri, kun pitäisi keskittyä lomakkeisiin. Kyse ei ehkä olekaan välinpitämättömyydestä, laiskuudesta tai huolimattomuudesta.

Mielenterveyshäiriöt vaikuttavat suuresti toimintakykyyn arjessa. Sairauden vuoksi liikkeelle lähteminen voi pelottaa ihmistä niin paljon, ettei hän pysty astumaan bussiin. Rutiinien luominen vaatisi voimia, joita ei juuri nyt ole.

Oikeisiin asioihin puuttumalla ja niitä tukemalla paluu työelämään psyykkisen sairauden jälkeen on nopeampaa. Jos toimintakykyä ja todellista avun tarvetta ei tunnisteta, kaikki tarjotut palvelut ja jatkosuunnitelmat ovat asiakkaan kannalta vääriä.

Tule kuulemaan Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalveluiden pitkäaikaisia kokemuksia aiheesta ja osallistumaan keskusteluun

tiistaina 2.10. klo 14.00 – 15.30 Hilkansali, Vilhonkatu 2
Kahvitarjoilu klo 13.30 – 14.00

Tarkoitettu ammattilaisille, jotka työssään pohtivat ihmisten toiminta- ja työkykyä.

Kouluttajana Milla Ristolainen, neuvontatyön koordinaattori, sosionomi YAMK, Mielenterveyden keskusliitto

Ilmoittaudutko kahvitarjoilun vuoksi viimeistään 25.9. anne.mikkola@finfamisalo.fi, puh. 050 355 9050.

TERVETULOA!

Järjestäjät:
FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry
Salon Klubitalo
Salmi ry

______________________________________________________________

Ilonan päivän juhlat 9.10. BizarressaBizarre

Tiistaina 9.10. juhlitaan valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää Bizarressa klo 17-20.

Bizarreen (Helsingintie 2, Salo) voit tutustua täällä: https://www.bizarre.fi/

Illan aikana tarjolla mieltä piristävää ruumiin ja hengen ravintoa.

Ilmoittaudu mukaan!

______________________________________________________________

Tuntuuko että pelaat liikaa? Ryhmästä tukea muutokseen

Salon A-klinikka järjestää ryhmän ongelmallisesti pelaaville henkilöille. Ryhmä kokoontuu tiistaisin 11.9.–13.11.2018 klo 16.15–18.15 A-klinikan ryhmätiloissa, Helsingintie 7 A, 3. kerros.

Maksuton ryhmä on tavoitteellinen ja tähtää muutokseen. Ryhmään sisältyy keskusteluja, tietoiskuja, toiminnallisia harjoituksia ja tehtäviä. Vertaistuki on keskeisessä osassa. Ryhmä on tarkoitettu täysi-ikäisille, ja osallistujilta odotetaan sitoutumista.

Hakeudu 6.9. mennessä soittamalla 044 324 8807 (vertaistukiohjaaja Cassandra Löfberg) tai 040 136 8118 (sairaanhoitaja Paula Raatikainen).

______________________________________________________________

Vertaistukiryhmä päihderiippuvaisten läheisille

Surettaa, ottaa päästä, masentaa, pelottaa, … Mitä tehdä ja miten jaksaa, kun läheinen on koukussa päihteisiin?

Tule saamaan tukea samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta henkilöiltä. Kaikki osallistujat ovat vaitiolovelvollisia. Joissakin tapaamisissa mukana myös vierailijoita – ammattilaisia tai kokemusasiantuntijoita.

Ryhmä kokoontuu  syksyllä 16.8., 20.9., 25.10. , 22.11. ja 13.12. klo 18-20 FinFamin toimistolla, Turuntie 8, 4. krs.

Pientä iltapalaa tarjolla. Tervetuloa!

Lisätietoja: Anne/FinFami (puh. 044 726 1991).

___________________________________________________________

Kaikille avoimet vertaiskahvilat

on tarkoitettu piristykseksi jokaiselle, jolla on pienikin huoli läheisensä mielenterveydestä,  päihderiippuvuudesta tai omasta jaksamisesta.

Vertaiskahvilassa istutaan rupattelemassa keittiön pöydän äärellä, juodaan kahvia ja herkutellaan pienellä makealla. Itsekukin saa kertoa sen verran omasta tilanteestaan kuin haluaa. Osallistujilla on vaitiolovelvollisuus, joten tarinat pysyvät toimiston seinien sisäpuolella.Voit käydä kahvilassa kerran, kaksi tai joka kerta, olla hetken tai koko ajan – ihan miten itsellesi parhaiten sopii.

Päiväkahvila on avoinna perjantaisin 7.9. alkaen klo 10−12 yhdistyksen toimistolla, Turuntie 8, 4. kerros (syyslomalla 19.10. kahvilaa ei ole).

Iltakahvila on avoinna lokakuussa joka kuukauden 1. tiistai klo 15-18 toimistolla. Tapaamispäivät ovat 2.10.,  6.11. ja 4.12.

Tervetuloa piipahtamaan!

______________________________________________________________

Käsityökahvila

kokoontuu maanantaisin 10.9., 8.10. ja 12.11. klo 17-18.30 yhdistyksen tiloissa.

Ota keskeneräinen käsityösi mukaan tai tule aloittamaan uusi. Pistetään kädet töihin ja jutellaan samalla mukavia. Tarjolla pientä iltapalaa. Tule rohkeasti mukaan, täällä ei olla turhan tarkkoja!

Lisätietoja Jaanalta, puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Tunne autismi -tapahtuma Turussa 25.9.

Tunne autismi -tapahtuma on maksuton koko päivän koulutustilaisuus kaikille autismikirjosta kiinnostuneille. Tapahtuma pidetään Turussa Kokouskeskus Mauno BioCityn tiloissa tiistaina 25.9. klo 9-19.

Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja sekä vertaisosaajien ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Tapahtumassa on myös näytteilleasettajia, joiden osastoilta löytyy monenlaista mielenkiintoista tutustuttavaa kuten erilaisia kehittäviä leluja ja jättikokoinen Android-tabletti.

Voit piipahtaa kuuntelemaan yhden luennon, käydä tutustumassa näytteilleasettajien tarjontaan tai olla paikalla koko päivän. Tässä tapahtumassa mennään osallistujien ehdoilla!

Koululuokille on tarjolla erillistä ohjelmaa. Koululaiset ovat myös erittäin tervetulleita tapahtumaan tutustumaan näytteilleasettajien tuotteisiin.

Mikäli olet aistiherkkä, ota tapahtumaan mukaan kuulosuojaimet tai muut tarvitsemasi apuvälineet. Tapahtumapaikalla on hiljainen tila.

Seuraa tiedotusta verkkosivujen lisäksi Tunne autismi -tapahtuman sivuilla Facebookissa.

Tapahtuman ohjelma:

9.00-10.30     Tilaisuuden avaus, Kodin ja koulun välinen yhteistyö, Johanna Snellman, KM, Äiti, kokemusasiantuntija

11.00-12.15   Kokemuspuheenvuoro, Anniina Ala-Soini sekä Kuinka puhua lapselle ja nuorelle autismikirjosta, Sari Kujanpää, psykologi, psykoterapeutti (VET)

13.15-14.15  Kuinka puhua lapselle ja nuorelle autismikirjosta, jatkuu

14.45-16.00  Kuinka puhua lapselle ja nuorelle autismikirjosta, jatkuu, Vertaisosaajan puheenvuoro, Monika Matthes

17.00-19.00  Kokemuspuheenvuoro, Marko Huhta, Autismikirjo ja stressi, Birgit Vuori-Metsämäki, KM, erityisluokanopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja

Saapumisohjeet: Tapahtumapaikka Mauno BioCity sijaitsee aivan Kupittaan aseman vieressä osoitteessa Tykistökatu 6. Etäisyys päärautatieasemasta on 3 km. Turun keskustasta, linja-autoasemalta ja päärautatieasemalta pääsee paikalle kätevästi paikallisbussilla. Bussien aikataulut löytyvät Turun seudun joukkoliikenteen reittioppaasta.

__________________________________________________________________________________

Suljetut omaisryhmät

Omaryhmä

kokoontuu joka kuukauden kolmas keskiviikko 19.9., 10.10. (huom! Tämä kerta poikkeuksellisesti kuukauden toisena keskiviikkona) ja 21.11. klo 18.00−19.30 toimistolla.

Kaisan ja Sirpan ryhmä

kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko 5.9., 3.10., 7.11. ja 5.12. klo 18−20 toimistolla.

Vaelletaan yhdessä

kokoontuu joka kuukauden kolmas keskiviikko klo 17.30−19.30. Ryhmään mahtuu vielä 1-2 henkilöä mukaan. Tule rohkeasti mukaan, ryhmä on todella tykätty. Lisätietoja: Jaana, puh. 040 722 4961, Anne puh. 044 726 1991.

______________________________________________________________

Matka mielenterveysmessuille Helsinkiin 20.11.

Lähde tiistaina 20.11. Helsingin Kulttuuritalolle Mielenterveysmessuille! Paikalla runsaasti näytteilleasettajia ja tarjolla mielenkiintoisia luentoja, mm. Maaret Kallion Tunne elämäsi.

Maaret KallioLähtö Salon torilta klo 9, paluumatka Helsingistä noin klo 16.30. Kuljetus 10 €, lipun hinta tarkentuu myöhemmin, se on joko 3 € tai ilmainen. Ruokailun jokainen maksaa itse.

Lähde mukaan päivittämään tietojasi! Ilmoittautumiset Jaanalle, jaana.knaapi-lehtonen@finfamisalo.fi tai puh. 040 722 4961.

______________________________________________________________

Oletko sinä mielenterveyskuntoutujan omaishoitaja?

”Viimemmäksi haluan nostaa esiin yhden ryhmän, mielenterveysongelmaisten ihmisten omaiset. Heilläkin on oikeus omaishoitoon.” Annika Saarikko

Omaishoitosopimuksen tehneistä 44 000 henkilöstä vain noin 3-5 % eli 1 400-2 200 saa tukea psykiatrisen sairausdiagnoosin nojalla. Samaan aikaan vammaistukea skitsofrenian perusteella saa 17 000 hlöä ja ainakin 150 000 kärsii psykoosista.

Mielenterveyden häiriöitä sairastavien henkilöiden omaiset todennäköisesti toimivat omaishoitajina paljon useammin kuin mielenterveyden häiriön perusteella kunnallista omaishoidon tukea saavien määrä osoittaa. Jos läheisen hoito on jatkunut pitkään, ehkä vuosikymmeniä, hoitaja ei välttämättä edes tunnista olevansa omaishoitotilanteessa. Tai hänen omat voimansa eivät riitä tuen hakemiseksi.

Varmista, saisitko sinäkin omaishoidontukea! Hoito voi olla myös lyhytaikaista eikä sen tarvitse olla 24/7.

Salon kaupungin omaishoidon neuvonta:

http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhuspalvelut/omaishoito/

Palveluohjaus puh. (02) 772 6208, puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00.

Salon omaishoitajien oma yhdistys, josta saa tietoa ja tukea:

https://www.salonomaishoitajat.fi/

______________________________________________________________

Omaisneuvonta

Jos olet huolissasi läheisesi mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä, tule juttelemaan FinFamin työntekijän kanssa asiasta. Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja maksuttomia.

Halutessasi saat mukaan keskusteluun myös koulutetun vertaisen, joka on itsekin omaisena käynyt läpi samanlaisia asioita ja tunteita kuin sinäkin.

Soita ja varaa aika: Anne Mikkola puh. 044 726 1991, anne.mikkola@finfamisalo.fi.

Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat keskellä Saloa, osoitteessa Turuntie 8, 4. kerros. Jos et saa meitä heti puhelimitse kiinni, otamme sinuun yhteyttä. Omaisneuvontaa voidaan antaa myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Puhuminen helpottaa! Tervetuloa!

______________________________________________________________

Tule miestenryhmän ohjaajaksi!

Jos sinulla on kokemusta omaisena olosta joko mielenterveys- tai päihdeongelmasta Tukea toivoa mukana nuori mieskärsivän läheisenä, olisi mahtavaa, jos tulisit ohjaamaan meidän miestenryhmäämme!

Ryhmä on kokoontunut edellisvuosina kerran kuussa, mutta voi toki kokoontua useamminkin. Voitte keksiä yhdessä jotain mukavaa pienen budjetin tekemistä tai jos haluatte, istua toimistolla kahvikupin ääressä juttelemassa. Ohjaajalta ei odoteta muuta (!) kuin myönteistä elämänasennetta ja kaikkien osallistujien tasapuolista huomioimista.

Ilmianna itsesi Annelle, puh. 044 726 1991, anne.mikkola@finfamisalo.fi.

______________________________________________________________

Tässä viimeisin toimintakalenterimme, jossa paljon infoa syksyn tapahtumista

sekä kesällä ilmestynyt Labyrintti-lehti, haastattelussa Seela Sella.

__________________________________________________________

Keskustelutukea nuorille

moip_vihrSinulle 16–29-vuotias, jonka perheenjäsen tai ystävä kärsii mielenterveys- tai päihdeongelmasta: Tule juttelemaan Pinjan kanssa. Hän on psykiatrinen sairaanhoitaja ja tekee töitä Salossa ja Turussa nuorten kanssa.

Ota yhteyttä: Pinja, puh. 0400 169 557, pinja.uutela@vsfinfami.fi, Turuntie 8, 4. kerros.

______________________________________________

Joulukin sieltä jo kohta tulla tupsahtaa…

Torstaina 13.12. Joulupuuro ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille klo 11-16 toimistolla.

Perjantaina 14.12. Joulujuhla jäsenille klo 17 alkaen. Varaa ilta jo kalenteriisi herkuttelua varten. Paikka tarkentuu myöhemmin.

______________________________________________________________

_____________________________________________________________

Logo Veikkaus

Oma logo

 

 

Kommentointi on suljettu.