Omaisneuvonta

Mitä omaisneuvonta on?

Omaiseuvonnassa omainen saa tukea omaan jaksamiseen, toivoa muuttuneeseen arkeen ja tietoa psyykkisistä sairauksista sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista. Omainen saa omin sanoin puhua huolestaan, ajatuksistaan sekä tunteistaan, ja käydä näin läpi omaa elämäntilannettaan. Tavoitteena on tukea omaisen selviytymistä ja löytää ratkaisuja arjen ongelmiin. Keskustelut ovat maksuttomia. Tarjoamme omaisneuvontaa tarpeen mukaan myös ilta-aikaan kello 16 jälkeen.

Keskustelussa voidaan käsitellä esimerkiksi:

  • Perheen vuorovaikutusta
  • Omaa jaksamista ja sitä tukevia tekijöitä
  • Lasten huomioimista
  • Parisuhdetta
  • Rajojen asettamista
  • Suunnitella toimintatapoja kriisitilanteiden varalle
  • Saat myös tietoa psyykkisistä sairauksista sekä niiden vaikutuksista

Omaisneuvonnan käynnit (15 kertaa) ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Omaisneuvontaa antavat sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaiset, mutta yhdistyksen keskustelutuki ei ole terapiaa. Yhdistyksen työntekijät sekä vapaaehtoistyöntekijät ovat vaitiolovelvollisia. Kaikki yhteydenotot ja saamamme tiedot käsitellään luottamuksellisina. Halutessasi voit asioida yhdistyksellämme myös nimettömästi. 

Henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi neuvontaa voi saada myös puhelimitse, videoyhteydellä tai sähköpostin välityksellä. Voit kysyä omaisneuvontaa myös ulkona kävelyn lomassa.

Ajanvaraus omaisneuvontaan

Ajanvaraus omaisneuvontaan puhelimitse tai sähköpostitse toimistolta, Jaanalta tai Johannalta. Jos et saa meitä heti puhelimitse kiinni, soitamme sinulle takaisin. Ajan voi varata myös sähköisen ajanvarauskalenterin kautta.

Tapaamiseen voi varata ajan yhdistyksen toimistolle tai Halikon sairaalassa (Märyntie 1) sijaitsevaan omaisneuvontapisteeseen. Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat keskellä Saloa osoitteessa Turuntie 8, 4. kerros.

Ota yhteyttä

Toimisto
Toimisto

p. 044 793 0586
[email protected]

Maria Virkki
Maria Virkki

Toiminnanjohtaja

Lapset puheeksi -keskustelu

p. 041 318 0228
[email protected]

Jaana Knaapi-Lehtonen
Jaana Knaapi-Lehtonen

Omaistyön koordinaattori

Omaisneuvonta, Lapset puheeksi -keskustelu

p. 040 722 4961
[email protected]

Johanna Sydänoja
Johanna Sydänoja

Omaistyön koordinaattori

Omaisneuvonta, Lapset puheeksi -keskustelu

p. 044 726 1991
[email protected]

Vertaistuellinen omaisneuvonta

Asiakkaan halutessa omaisneuvontatapaamisessa voi olla mukana myös yhdistyksen vertaisomainen.

Vertaisomainen on koulutettu vapaaehtoinen, jolla on omakohtainen kokemus läheisen psyykkisestä sairastumisesta. Vertaistuellisessa omaisneuvonnassa on mahdollista saada näkökulmia ja kannustusta vertaiselta sekä tietoa ja tukea ammattilaiselta. Vertaisomaisen voi pyytää mukaan useammalle kerralle tai vain yhteen tapaamiseen kuitenkin niin, että ennen vertaistapaamista on ainakin yksi omaisneuvontakäynti takana. Näin varmistamme tilanteeseen sopivan vertaisomaisen löytymisen.

Voit käydä myös tutustumassa vertaisomaisten tarinoihin täällä.

Tyks psykiatrian omaisneuvojat

Halikon sairaalan osastoilla hoidossa olevien potilaiden omaiset ja läheiset voivat hakea tukea omaisneuvonnasta. Omaisneuvojat ovat sairaalan hoitajia, jotka ovat käyneet FinFamin omaistyön koulutukset.

Omaisneuvojalle voit varata ajan joko soittamalla, jättämällä soittopyynnön tai tiedustelemalla aikaa osastolla käydessäsi. Jos soitat osastolle, kerro varaavasi aikaa omaisneuvojalle.

Omaisneuvojan kanssa voi keskustella potilaan omaisia askarruttavista, hoitoon liittyvistä kysymyksistä sekä psykiatrisesta sairaalahoidosta yleisesti sekä saada tukea omaisena jaksamiseen. Tapaamisissa on myös mahdollisuus vertaistukeen.

Yhteystiedot:

Mielialahäiriöosasto M2: 02 314 5257

Sari Johansson ja Kalle Määttänen

Akuuttipsykoosiosasto P2: 02 314 5245

Janne Salminen ja Meri Paju

Kuntoutusosasto P5: 02 314 5266

Ismo Nikkilä 

Lapset puheeksi -keskustelu

Lapset puheeksi -keskustelu on tarkoitettu vanhemmille, joiden perheessä on mielenterveysongelmia. Tavoitteena on tukea vanhemmuutta ja lapsen kehitystä. Keskustelemme sairauden vaikutuksista arkeen, omista ja lapsen vahvuuksista ja haavoittuvuuksista, lasta suojaavista tekijöistä sekä mietimme yhdessä vaihtoehtoja arjen haastaviin tilanteisiin. Keskusteluja voi käydä myös ennaltaehkäisevästi, kun vanhempi miettii tilanteen mahdollista vaikutuksista lapsen arkeen. Tapaamisia vanhempien kanssa on 1–3 kertaa. Keskustelun jälkeen mietimme vanhemman kanssa, onko tarpeen, että työntekijä keskustelee myös lapsen kanssa.

Omaisneuvontapisteet

Ryhmä päihderiippuvaisten läheisille

Yhdistyksen toimisto Salossa

Voit varata ajan suoraan työntekijältä, toimiston puhelimesta 044 793 0586 (arkisin klo 9–15) tai sähköisen ajanvarauskalenterin kautta. Jos haluat, että me olemme sinuun yhteydessä, voit täyttää yhteydenottolomakkeen.

Toimiston puhelin
044 793 0586
Arkisin kello 9–15

Sähköposti
[email protected]

Sähköinen ajanvarauskalenteri

Yhteydenottolomake

Ryhmä päihderiippuvaisten läheisille

Omaisneuvontapiste Halikon sairaalassa

Halikon sairaalan omaisneuvontapisteeseen voi tulla keskustelemaan yhdistyksen työntekijän kanssa ajanvarauksella torstaisin kello 12–14.30. Varaa aika omaisneuvontaan edellisenä päivänä klo 15 mennessä. Omaisneuvontapiste sijaitsee sairaalan päärakennuksen alakerrassa toimintaterapiahuoneessa (Märyntie 1, Märynummi).

Ajanvaraus
040 722 4961
Arkisin kello 10–14

Torstaina 28.10. ei omaisneuvontapistettä

Ryhmä päihderiippuvaisten läheisille

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry

Teemme tiivistä yhteistyötä Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n kanssa, jonka toimisto sijaitsee Turussa. Voit olla yhteydessä myös Varsinais-Suomen FinFamiiin.

Neuvontapuhelin
044 793 0580
Arkisin kello 10–14

Sähköposti
[email protected]

Pin It on Pinterest