Vapaaehtoistoiminta

Tietoa vapaaehtoistoiminnasta

Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua, ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa.

Meille on tärkeää, että vapaaehtoiset saavat iloa ja jaksamista omaan elämäänsä vapaaehtoistoiminnan kautta. Kaikki yhdistyksen toimintaan tulevat vapaaehtoiset voivat käydä vapaaehtoisten peruskoulutuksen, ja halutessaan he voivat kouluttautua erilaisiin tehtäviin. Lisäksi kaikille vapaaehtoisille järjestetään yhteisiä virkistystapahtumia sekä ryhmätapaamisia.

Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa. Vapaaehtoisena toimiminen on luottamuksellista, joten jokainen vapaaehtoinen sitoutuu vaitioloon.

Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi vertaiskahvilan emäntänä/isäntänä, toiminnan esittelijänä erilaisissa tilaisuuksissa ja apuna järjestön sisäisissä tilaisuuksissa. Voit myös kirjoittaa verkkosivuillemme ja julkaisuihimme. Ryhmänohjaajakoulutuksen jälkeen voit toimia vertaisryhmän ohjaajana, tukihenkilökoulutuksen jälkeen tukihenkilönä ja Vertaisen työkalut -koulutuksen jälkeen vertaistukihenkilönä omaisneuvonnoissa. Prospect-koulutuksen jälkeen voit toimia myös Prospect-vertaisryhmän ohjaajana. Lisäksi voit ehdottaa vaikkapa jotakin toiminnallista ryhmää, jota haluaisit ohjata, tai muuta toimintaa, jossa haluaisit toimia vapaaehtoisena.

Ota yhteyttä

Jaana Knaapi-Lehtonen
Jaana Knaapi-Lehtonen

Omaistyön koordinaattori

p. 040 722 4961
[email protected]

Lähde vapaaehtoiseksi

Etsimme uusia vapaaehtoisia mukaan alati kasvavaan joukkoomme! Yhdistyksen toiminnassa on mukana eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia vapaaehtoisia.

Osalla vapaaehtoisista on itsellään kokemusta siitä, kun läheinen sairastaa psyykkisesti, mutta toimintaan osallistuminen edellyttää vain aitoa kiinnostusta mielenterveysasioihin sekä halua tukea omaisten jaksamista ja hyvinvointia. Toivotamme tervetulleiksi vapaaehtoisiksi myös asiasta kiinnostuneet alan opiskelijat ja ammattilaiset. Ota yhteyttä, ja etsimme juuri sinulle sopivan tehtävän.

Kaikilla vapaaehtoisillamme on mahdollisuus käydä yhdistyksen vapaaehtoisten peruskoulutus ja tämän lisäksi muita koulutuksia omien kiinnostustensa mukaan. Yhdistys järjestää vapaaehtoisten peruskoulutuksen tarvittaessa, kuten myös ryhmänohjaajakoulutuksen, Vertaisen työkalut -koulutuksen, tukihenkilökoulutuksen sekä Prospect-koulutuksen. Osa koulutuksista toteutetaan yhteistyössä FinFami – Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset ry:n kanssa.

Vapaaehtoistehtävät

Yhdistyksen toiminnan esittelijä
Viihdytkö tapahtumissa ja jutteletko mielelläsi? Yhdistyksen vapaaehtoisena voi olla mukana mukana toritapahtumissa ja messuilla jakamassa esitteitä ja esittelemässä yhdistyksen tarjoamaa tukea ja toimintaa. Työntekijä perehdyttää vapaaehtoisen tehtävään.

Lisätietoja Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961/[email protected]

Kahvilan vapaaehtoinen

Haluatko toimia vertaiskahvilan tai käsityökahvilan emäntänä/isäntänä? Voit tulla pitämään kerran viikossa kokoontuvaa vertaiskahvilaa tai kerran kuukaudessa kokoontuvaa käsityökahvilaa. 

Lisätietoja Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961/[email protected]

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminta on tavoitteellista yhdistyksen työntekijöiden koordinoimaa toimintaa, joka on tarkoitettu pitkäaikaiseksi tueksi kuormittavassa elämäntilanteessa oleville henkilöille.

Tukihenkilö on vapaaehtoinen, joka on suorittanut yhdistyksen tukihenkilötoiminnan kurssin. Tukihenkilötyö on luottamuksellista ja käytännöistä sovitaan yhteisisssä tapaamisissa yhdistyksen työntekijän kanssa. Tukihenkilösuhteen sisällöt ja kesto määrittyvät tuen tarpeen ja tavoitteiden mukaan. 

Lisätiedot Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961/[email protected]

Vertainen

Mitä?

Vertaiset ovat mielenterveysomaisia, jotka voivat tarjota keskusteluapua ja vertaistukea yhdistyksen omaisneuvontaan tulleille omaisille ja läheisille. Keskustelutilanteessa vertainen voi tarjota toivoa ja tukea kriisissä olevalle omaiselle. Vertainen saa mahdollisuuden jakaa omaa kokemustaan sekä antaa tukea, jota olisi ehkä mahdollisesti itse tarvinnut tai on saanut ja kokenut hyväksi.

Toiminta on ammatillisesti ohjattua. Toivottavaa on, että vertaiseksi haluava vapaaehtoinen on itse päässyt käsittelemään omaiskokemustaan.

Missä?

Vertainen voi kohdata omaisia/läheisiä esimerkiksi omaisneuvonnassa FinFami – Salon seudun mielenterveysomaiset ry:n toimistolla tai yhteistyötahojen kanssa järjestetyissä omaistenilloissa- ja kahviloissa.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Vertaiseksi haluava vapaaehtoinen osallistuu vertaiskoulutukseen. Koulutetut vertaiset voivat tarjota keskusteluapua ja vertaistukea yhdistyksen omaisneuvontaan tulleille omaisille ja läheisille. Vertainen toimii oman elämäntilanteensa sallimissa rajoissa.

Miten pääsen mukaan?

Katso koulutusajankohdat ja ilmoittautumisohjeet kohdasta Koulutukset vapaaehtoisille tai ota yhteyttä Jaana Knaapi-Lehtoseen,  040 722 4961 tai [email protected]

 

Vertaisryhmänohjaaja

Mitä?

Yhdistys järjestää omaisille erilaisia vertaistuellisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on tukea omaisten hyvinvointia sekä luoda mahdollisuus vertaistuelliseen tukeen. Monet yhdistyksen ryhmistä ovat vapaaehtoisten ohjaamia sekä osassa vapaaehtoiset voivat toimia työntekijän työparina.

Osassa ryhmistä on tarpeellista, että ohjaajalla on myös omaiskokemusta, mutta vertaisryhmän ohjaajana voi toimia, vaikka ei olisikaan itse omainen.

Missä?

Yhdistyksen ryhmiä pidetään yhdistyksen toimistolla osoitteessa Turuntie 8.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Ennen ryhmän alkamista sovitaan sen aloitus- ja päättymispäivämäärät. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Ohjaajilla on mahdollisuus osallistua vapaaehtoisten yhteisiin purkutapaamisiin.

Miten pääsen mukaan?

Voit tarvittaessa kouluttautua ryhmänohjaajaksi yhdistyksen järjestämissä ryhmänohjaajakoulutuksissa.

Lisätietoja:

Jaana Knaapi-Lehtonen, 040 722 4961

Prospect-ohjaaja

Mitä?

Prospect on vertaistukea tarjoava ryhmämalli. Ryhmään osallistuminen tukee omaisten hyvinvointia lisäämällä itseluottamusta ja jaksamista sekä parantamalla heidän elämänlaatuaan. Tutkimukset osoittavat myös, että ryhmään osallistuminen lisää selviytymisvalmiuksia ja elämänhallinnan taitoja.

Ryhmän ohjaajana toimii vertaisohjaaja eli henkilö, joka on itse mielenterveysomainen. Ryhmänohjaaja on käynyt itse läpi Prospect-ryhmän. Omakohtainen kokemus auttaa ymmärtämään ryhmäläisiä tunnetasolla.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Prospect-ryhmänohjaajaksi haluavat vapaaehtoiset osallistuvat Prospect-ohjaajakoulutukseen.

Miten pääsen mukaan?

Ota yhteyttä Jaana Knaapi-Lehtoseen, 040 722 4961

Kirjoittava vapaaehtoinen

Meillä voit toimia vapaaehtoisena myös kirjoitustehtävissä esimerkiksi omaisnäkökulman tuojana yhdistyksen verkkosivuille, someen ja paikallislehtien mielipidepalstoille. Julkaisemme mielellämme omaisten ja läheisten ajatuksia ja esimerkiksi runoja verkkosivuillamme. Kirjoittaa voi niin nimettömänä kuin nimimerkilläkin.

Vapaaehtoisemme voivat käydä lisäkoulutuksina myös kirjoittamiseen liittyviä kursseja, joita järjestämme kysynnän mukaan (ks. mielipidekirjoittamisen kurssi).

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä vapaaehtoistyöstä vastaavaan Jaanaan (040 722 4961 / [email protected]) tai viestinnästä vastaavaan Johannaan (044 726 1991 / [email protected]).

Koulutukset

Koulutusrunko vapaaehtoisille
Vapaaehtoisten peruskoulutus

Vapaaehtoisten peruskoulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Seuraa ilmoitteluamme tai kysyy lisää Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961 / [email protected]

Vertaisneuvojakoulutus

Vertaisneuvojakoulutuksia järjestetään vuosittain yhteystyössä V-S FinFamin kanssa. Seuraa ilmoitteluamme ja kysyy lisää Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961 / [email protected]

Vertaistuellisen omaistyön työpajat vapaaehtoisille

Vertaisneuvojakoulutuksen jälkeen vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua vertaistuellisen omaisneuvonnan työpajoihin, joissa yhdistys kouluttaa sote-alan ammattilaisia sekä vertaisneuvojia tarjoamaan omaisneuvontaa työpareina. Työpajoissa sote-alan ammattilaiset ja vertaisneuvojat tutustuvat toisiinsa ja pohtivat roolejaan omaisten kohtaamisessa ja tukemisessa.

Työpajat järjestetään Salon seudun koulutuskuntayhtymän neuvotteluhuone Koulumessissä (Taitajankatu 6, Salo) 4.5. ja 11.5. kello 12–15.30. Lisätietoa koulutuksesta Jaanalta, 040 722 4961 / [email protected]

Ilmoittautumiset 23.4. mennessä: https://webropol.com/ep/AmmattilaistenTyopajaKevat2021

Tukihenkilökoulutus

Haluaisitko olla tukena henkilölle, joka elää kuormittavassa elämäntilanteessa ja tarvitsee kuuntelijaa tai kaveria johonkin ajatukset muualle saavaan toimintaan? Lisätietoa tulevista tukihenkilökoulutuksista Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961/[email protected]

Ryhmänohjaajakoulutus

Järjestämme ryhmänohjaajakoulutuksia tarpeen mukaan vapaaehtoisille, jotka ovat kiinnostuneita vertaisryhmän ohjaamisesta. Seuraa ilmoitteluamme tai kysyy lisää Jaana Knaapi-Lehtoselta, 040 722 4961 / [email protected]

Mielipidekirjoittamisen kurssi

Haluaisitko oppia laatimaan vastineen mielipidekirjoitukseen tai kirjoittamaan yleisönosastolle? Miten suunnitellaan julkaisukelpoinen mielipidekirjoitus? Tule hiomaan kirjallista ilmaisutaitoasi pienen ja turvallisen porukan kanssa. 

Mielipidekirjoittamisen kurssi toteutetaan 4.2., 18.2. ja 4.3. kello 17.30–19.30 toimistolla. Aikaisempi kokemus kirjoittamisesta ei ole tarpeen. Ohjaajana toimii FM, äidinkielenopettaja Pauliina Kallio.

Kurssi soveltuu hyvin myös vapaaehtoisille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan yhdistyksessä kirjoitustehtävissä.

Ilmoittautumiset 28.1. mennessä toimistolle.

Virkistystoiminta

Virkistysilta vapaaehtoisille

Ajankohdalle 19.4. suunniteltu virkistysilta on peruutettu koronavirustilanteen vuoksi.

Vapaaehtoisten metsäretki

Järjestämme yhdistyksen vapaaehtoisille suunnatun metsäretken 3.5.

Retki suuntautuu Salon keskustan lähialueen metsään, ja yhteisen keskustelun lisäksi teemme retkellä Metsämieli-harjoituksen.

Mukaan tarvitset säänmukaiset varusteet, kevyet eväät (esim. voileipä, hedelmä, vesipullo) ja istuma-alustan. Retkellä kävellään noin 2–4 kilometriä ja aikaa retkeen varataan noin 2–3 tuntia.  

Retki toteutuu, mikäli neljä vapaaehtoista ilmoittautuu mukaan.

Ilmoittautumiset Jaanalle viimeistään perjantaina 30.4.  Lähtö Farmoksen tontilta omalla autolla kello 17.30.

Oppaat ja materiaalit

Yleiset materiaalit

Oppaat läheisille

Materiaalit vapaaehtoisille

Vapaaehtoistoiminnan esite

Materiaalit ammattilaisille

Materiaalit ja oppaat ammattilaisille

Pin It on Pinterest