Vapaaehtoistoiminta

Tietoa vapaaehtoistoiminnasta

Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua, ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa.

Meille on tärkeää, että vapaaehtoiset saavat iloa ja jaksamista omaan elämäänsä vapaaehtoistoiminnan kautta. Kaikki yhdistyksen toimintaan tulevat vapaaehtoiset voivat käydä vapaaehtoisten peruskoulutukseen, ja halutessaan he voivat kouluttautua erilaisiin tehtäviin. Lisäksi kaikille vapaaehtoisille järjestetään yhteisiä virkistystapahtumia sekä ryhmätapaamisia.

Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa. Vapaaehtoisena toimiminen on luottamuksellista, joten jokainen vapaaehtoinen sitoutuu vaitioloon.

Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi vertaiskahvilan emäntänä/isäntänä, toiminnan esittelijänä erilaisissa tilaisuuksissa ja apuna järjestön sisäisissä tilaisuuksissa. Voit myös kirjoittaa verkkosivuillemme ja julkaisuihimme. Ryhmänohjaajakoulutuksen jälkeen voit toimia vertaisryhmän ohjaajana, tukihenkilökoulutuksen jälkeen tukihenkilönä ja Vertaisen työkalut -koulutuksen jälkeen vertaistukihenkilönä omaisneuvonnoissa. Prospect-koulutuksen jälkeen voit toimia myös Prospect-vertaisryhmän ohjaajana. Lisäksi voit ehdottaa vaikkapa jotakin toiminnallista ryhmää, jota haluaisit ohjata, tai muuta toimintaa, jossa haluaisit toimia vapaaehtoisena.

Ota yhteyttä

Johanna Sydänoja
Johanna Sydänoja

Omaistyön koordinaattori

p. 044 726 1991
[email protected]

Jaana Knaapi-Lehtonen
Jaana Knaapi-Lehtonen

Vastaava omaistyön koordinaattori

p. 040 722 4961
[email protected]

Lähde vapaaehtoiseksi

Etsimme uusia vapaaehtoisia mukaan alati kasvavaan joukkoomme! Yhdistyksen toiminnassa on mukana eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia vapaaehtoisia.

Osalla vapaaehtoisista on itsellään kokemusta siitä, kun läheinen sairastaa psyykkisesti, mutta toimintaan osallistuminen edellyttää vain aitoa kiinnostusta mielenterveysasioihin sekä halua tukea omaisten jaksamista ja hyvinvointia. Toivotamme tervetulleiksi vapaaehtoisiksi myös asiasta kiinnostuneet alan opiskelijat ja ammattilaiset. Ota yhteyttä, ja etsimme juuri sinulle sopivan tehtävän.

Kaikilla vapaaehtoisillamme on mahdollisuus käydä yhdistyksen vapaaehtoisten peruskoulutus ja tämän lisäksi muita koulutuksia omien kiinnostustensa mukaan. Yhdistys järjestää vapaaehtoisten peruskoulutuksen tarvittaessa, kuten myös ryhmänohjaajakoulutuksen, Vertaisen työkalut -koulutuksen, tukihenkilökoulutuksen sekä Prospect-koulutuksen. Osa koulutuksista toteutetaan yhteistyössä FinFami – Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset ry:n kanssa.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet ovat tervetulleita syksyisin järjestettävään vapaaehtoistoiminnan infotilaisuuteen, jossa kerrotaan eri vapaaehtoistehtävistä ja käydään läpi vapaaehtoisena toimimisen perusperiaatteita ja käytäntöjä.

Infotilaisuus vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille

Yhdistys järjestää vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille infotilaisuuksia, joissa kerrotaan vapaaehtoistoiminnan eri mahdollisuuksista ja toiminnan perusteista yhdistyksessä.

Lisätietoja:

Satu Säilä
p. 044 793 0586
[email protected]

Johanna Sydänoja
p. 044 726 1991
[email protected]

Vapaaehtoistehtävät

Yhdistyksen toiminnan esittelijä

Viihdytkö tapahtumissa ja jutteletko mielelläsi? Yhdistyksen vapaaehtoisena voi olla mukana mukana toritapahtumissa ja messuilla jakamassa esitteitä ja esittelemässä yhdistyksen tarjoamaa tukea ja toimintaa. Työntekijä perehdyttää vapaaehtoisen tehtävään.

Lisätietoja Johanna Sydänojalta, p. 044 726 1991 [email protected]

Kahvilan vapaaehtoinen

Haluatko toimia vertaiskahvilan tai käsityökahvilan emäntänä/isäntänä? Voit tulla pitämään kerran viikossa kokoontuvaa vertaiskahvilaa tai kerran kuukaudessa kokoontuvaa käsityökahvilaa. 

Lisätietoja Johanna Sydänojalta, p. 044 726 1991 [email protected] tai Jaana Knaapi-Lehtoselta, p. 040 722 4961 [email protected]

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminta on tavoitteellista yhdistyksen työntekijöiden koordinoimaa toimintaa, joka on tarkoitettu pitkäaikaiseksi tueksi kuormittavassa elämäntilanteessa oleville henkilöille.

Tukihenkilö on vapaaehtoinen, joka on suorittanut yhdistyksen tukihenkilötoiminnan kurssin. Tukihenkilötyö on luottamuksellista ja käytännöistä sovitaan yhteisisssä tapaamisissa yhdistyksen työntekijän kanssa. Tukihenkilösuhteen sisällöt ja kesto määrittyvät tuen tarpeen ja tavoitteiden mukaan. 

Lisätiedot Jaana Knaapi-Lehtoselta 040 722 4961 tai Johanna Sydänojalta, 044 726 1991.

Vertaisryhmänohjaaja

Mitä?

Yhdistys järjestää omaisille erilaisia vertaistuellisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on tukea omaisten hyvinvointia sekä luoda mahdollisuus vertaistuelliseen tukeen. Monet yhdistyksen ryhmistä ovat vapaaehtoisten ohjaamia sekä osassa vapaaehtoiset voivat toimia työntekijän työparina.

Osassa ryhmistä on tarpeellista, että ohjaajalla on myös omaiskokemusta, mutta vertaisryhmän ohjaajana voi toimia, vaikka ei olisikaan itse omainen.

Missä?

Yhdistyksen ryhmiä pidetään yhdistyksen toimistolla osoitteessa Turuntie 8.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Ennen ryhmän alkamista sovitaan sen aloitus- ja päättymispäivämäärät. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Ohjaajilla on mahdollisuus osallistua vapaaehtoisten yhteisiin purkutapaamisiin.

Miten pääsen mukaan?

Voit tarvittaessa kouluttautua ryhmänohjaajaksi yhdistyksen järjestämissä ryhmänohjaajakoulutuksissa.

Lisätietoja:

Jaana Knaapi-Lehtonen, 040 722 4961 tai Johanna Sydänoja, 044 726 1991

Prospect-ohjaaja

Mitä?

Prospect on vertaistukea tarjoava ryhmämalli. Ryhmään osallistuminen tukee omaisten hyvinvointia lisäämällä itseluottamusta ja jaksamista sekä parantamalla heidän elämänlaatuaan. Tutkimukset osoittavat myös, että ryhmään osallistuminen lisää selviytymisvalmiuksia ja elämänhallinnan taitoja.

Ryhmän ohjaajana toimii vertaisohjaaja eli henkilö, joka on itse mielenterveysomainen. Ryhmänohjaaja on käynyt itse läpi Prospect-ryhmän. Omakohtainen kokemus auttaa ymmärtämään ryhmäläisiä tunnetasolla.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Prospect-ryhmänohjaajaksi haluavat vapaaehtoiset osallistuvat Prospect-ohjaajakoulutukseen.

Miten pääsen mukaan?

Ota yhteyttä Jaana Knaapi-Lehtoseen, 040 722 4961 tai Johanna Sydänojaan, 044 726 1991

Koulutukset

Koulutusrunko vapaaehtoisille
Vapaaehtoisten peruskoulutus

Vapaaehtoisten peruskoulutuksia järjestetään tarvittaessa.

Vertaisneuvojakoulutus

Vertaisneuvojakoulutus on lisäkoulutus yhdistyksen peruskoulutuksen käyneille vapaaehtoisille, joilla on kokemusta läheisen psyykkisestä sairaudesta tai päihteiden väärinkäytöstä. Koulutuksen kesto on 4 tuntia, ja se toteutetaan usein yhteistyössä Varsinais-Suomen FinFamin kanssa.

Seuraava vertaisneuvojakoulutus toteutetaan 24.9.2019 kello 16-20 Varsinais-Suomen FinFamin toimistolla osoitteessa Itäinen pitkäkatu 11 A, Turku.

Vertaisneuvojakoulutuksessa käydään läpi esimerkiksi seuraavia asioita: vertaistuellisen omaisneuvonnan perusteet, oma omaistarina, dialogitaidot sekä haasteet ja tähtihetket.

 

Tukihenkilökoulutus

Haluaisitko olla tukena henkilölle, joka elää kuormittavassa elämäntilanteessa ja tarvitsee kuuntelijaa tai kaveria johonkin ajatukset muualle saavaan toimintaan? Tukihenkilökoulutuksia järjestetään tarpeen mukaan, usein yhteistyössä Varsinais-Suomen FinFamin kanssa.

Seuraava tukihenkilökoulutus järjestetään Turussa Varsinais-Suomen FinFamin toimistolla 10.9. ja 19.9. kello 16.30-20 osoitteessa Itäinen pitkäkatu 11 A, Turku.

Tukihenkilökoulutus on kaikille yhdistyksen peruskoulutuksen käyneille vapaaehtoisille avoin lisäkoulutus, jonka kesto on 8 tuntia. Koulutus toteutetaan kahtena arki-iltana, ja se on maksuton.

Tukihenkilökoulutuksessa käydään läpi esimerkiksi seuraavia asioita: tukihenkilötoiminnan perusteet, tukisuhteiden erilaiset piirteet, vuorovaikutustaidot, tukihenkilön työvuosi ja “minä tukihenkilönä”.

Virkistystoiminta

Virkistysilta vapaaehtoisille

Yhdistys järjestää vapaaehtoisille virkistysillan kerran vuodessa keväisin.